Натовски страни призовават Конгрес на САЩ да ратифицира СТАРТ
Шест европейски страни от НАТО призоваха американския конгрес да ратифицира новия договор за ядрено разоръжаване с Русия

Външните министри на шест европейски страни призоваха американските сенатори от Републиканската партия да ратифицират договора за ядрено разоръжаване СТАРТ с Русия.

На срещата на върха на НАТО в Лисабон датската външна министърка Лене Есперсен, придружена от колегите си от България, Литва, Латвия, Унгария и Норвегия изненадващо се появи след пресконференцията, организирана от Белия дом и взе страната на президента Барак Обама срещу опонентите му в Конгреса на САЩ.

Голяма част от републиканците в Сената блокират ратификацията на новия договор СТАРТ, подписан през април в Прага от Обама и руския му колега Дмитрий Медведев. В него се предвижда 30-процентно съкращаване на ядрените бойни глави в двете ядрени свръхсили и по-прозрачни взаимни проверки.

"Наистина искаме да наблегнем на факта, че за нас става дума за сигурността на Европа. Ако договорът СТАРТ не бъде ратифициран, ще е истински проблем за европейската сигурност. Затова приканваме американския Конгрес и се надяваме той да ратифицира договора СТАРТ възможно най-скоро", заяви Есперсен.

Запитана защо е взела отношение по въпроса, датската външна министърка увери, че призивът й не е бил подтикнат от Белия дом. Тя също така отбеляза, че е лидер на консервативната партия в своята страна и едва ли може да бъде заподозряна в идеологически задни мисли.