„В мандатите, в които съм бил народен представител, изключвам въобще в коалициите, в които е участвала Коалиция за България да става дума за „черни каси”, каза в студиото на „Тази сутрин” депутатът от левицата Румен Петков. Той посочи, че е станало ясно кога НС е разпоредило да се получават тези пари. По думите на Петков с парите на ПГ на левицата са правени дарения за лечение на деца, депутати и за семинари.

През тези 20 години направихме "депутат" мръсна дума

Вероятно има съпричастие на депутатите към омърсяването на думите „депутат” и „парламент”, но тази създадена антинагласа не можеше да не рефлектира и в този случай, каза Петков. По думите му е лесно да се провери какви пари е получавала Коалиция за България и как са разходвани. Според Петков позицията трябва или не депутатите да получават допълнителни пари не може да е на един народен представител.

Депутатите от левицата получавали по около 700 лева допълнително

Останалите пари отивали в парламентарната група и се изразходват с решение на ръководството й – лечение и т.н. Петков посочи, че парите на групата винаги са били публични и твърденията му лесно могат да се проверят.

Разработката срещу Галеви стартира по мое време

и със СРС-та, назначени от мен, каза още депутатът и бивш вътрешен министър по повод присъдата на дупнишките бизнесмени. И отказа да я коментира присъдата. Твърденията, че е бил в комбина с тях Петков нарече пълни глупости. Депутатът още веднъж заяви, че е провел срещата с тях в условията на специални разузнавателни средства и в присъствието на служител на МВР.

БСП трябва да има свой кандидат за президент

ако искаме да съхраним позициите в местната власт и да се представим силно на президентските избори. Моето мнение е, че се бавим, каза още депутатът.

Според Петков процедурата в партията е позволила този порой от кандидатури и спрягане на различни имена и БСП е пропуснала времето да центрира дискусията и да посочи кандидатурата на левицата. Според него възможни печеливши кандидатури на социалистите са Меглена Плугчиева, Ивайло Калфин, Ангел Марин.

По отношение на евентуална кандидатура на Зорка Първанова, Петков посочи, че с нея не е воден предварителен разговор и не е коректно да се говори преди провеждането на такъв разговор. Според Петков и двата мандата на президента са много успешни:

„Успешни са и двата мандата на президента, той работи с по две различни правителства. Трябва да направи анализ на мандатите на президента и от това само БСП ще спечели”, беше категоричен Петков.

Румен Петков заяви желание да даде депутатския си имунитет

за да може да бъде съден от кмета на Плевен Найден Зеленогорски, с когото си разменят взаимни нападки.

"Аз твърдя, че в общината има корупция и съм приложил аудио запис, в който общински служител изнудва жена, включително казва, че част от парите са за кмета", каза Петков. По думите му, е необходима проверка, за да се установи дали се злоупотребява с името на Зеленогорски или е замесен. Според Петков, срещу кмета на Плевен имало серия от сигнали, включително експлоатация на детски труд.