Контрабанда на повече от 770 000 кутии цигари без бандерол от Гърция е осуетена през последната седмица на граничните пунктове "Кулата" и "Илинден", сочат данни на Регионалната дирекция "Гранична полиция" /РДГП/ в Смолян.

Разкритият незаконен трафик на тютюневи изделия от Гърция през България през миналата година е увеличен в пъти, а превозвачите на цигари без бандерол използват методи за укриване на стоката подобно на наркотрафик, коментира комисар Тодор Георгиев, директор на РДГП.

Иззетите през седмицата мастербоксове с цигари без бандерол са намерени при гранични проверки в камиони, микробус и в пътнически автобус от Атина за Бургас. При три от случаите контрабандните пратки са скрити в товарни автомобили, превозващи по документи плодове и зеленчуци от Гърция. Задържани са двама българи, шофирали колите със скритите тютюневи изделия. На гръцките гранични власти са върнати двама гръцки граждани, управлявали товарен автомобил "ДАФ" с българска регистрация, в който са намерени над 15 000 кутии цигари без акцизен стикер.

Сред задържаните за контрабанда е и българка, пренасяла 1709 кутии цигари, пътувайки с автобус по линията "Атина-София-Бургас".