Контрабандата на цигари се е увеличила рязко от началото на годината, когато беше вдигнат акцизът на тютюневите изделия. Това сочат данни на производители и анализатори. "Булгартабак" настоява за много по-сурови наказания за дребните търговци и купувачите на стоки от "черния пазар".

Само за първото тримесечие на годината официалния пазар на цигари у нас се е свил с близо 1/3. Предположенията са, че над 20 на сто от този пазар в момента е "на черно".

"Наблюдават се на пазар много марки цигари, които са непознати за нашия пазар и са облепени с чужда бандерол. Тъй като има разлика в облагането в съседни страни с България. Например, най-много се наблюдават марки с украински бандерол. Но в Украйна акцизът е 10 евро за 1000 къса, а тук е 76 евро”, заяви Иван Биларев,  изп. дир. на "Булгартабак”.

Според анализатора Тихомир Безлов заради големия дял на "черния пазар" на цигари у нас бюджета ще претърпи огромни загуби.

"Само от тази група акцизни стоки бюджета ще загуби около 500 милиона”, каза той.
Например, за първото тримесечие на тази година, когато акцизът на цигарите е с 46% по-висока от предходната година, в хазната са постъпили почти същите средства, както през същия период на 2009 г. Продадените цигари с бандерол са над 1 милиард и 100 милиона къса по-малко.

Анализаторите смятат, че държавата трябва да удари големите контрабандисти, за да намали дела на "черния пазар", докато от бранша са точно на обратното мнение - че натискът трябва да се приложи към малките крайни търговци.

"Най-малкото наказание за заловени цигари без бандерол е 1000 лв., като антимитническо нарушение. Но, в същото време, това може да се наложи за една пачка цигари. Но впоследствие това пада в съда, защото има несъответствие между деяние и наказание”, допълни Биларев.

От "Булгартабак" ще направят предложение за промени в закона, които да предвиждат много по-сурови наказания за дребните търговци и за хората, които купуват контрабандни стоки.