Следи от соя бяха открити в три от пробите на подправки и свинско месо, изпратени от НВМС за изследване в държавна акредитирана лаборатория в Германия. Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма “Сами - М” и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев”. По количествения метод ELISА, съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено.
Проверките на инспекторите на ДВСК в четирите предприятия не установиха конкретни несъответствия, включително и в официалния контрол, свързани с производството на продукти “Стара планина”. По решение на министър Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани, тъй като соята не е влагана умишлено. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.
