Обстановката в Русия, обхваната от горски пожари, все повече се усложнява. Заради пламъците властите обявиха извънредно положение около центъра за складиране и преработка на ядрени отпадъци в Урал. В Москва, покрита от гъст смог, положението е почти бедствено. А като добавка и днес в страната бе регистриран поредният температурен рекорд.

Заради небивалите горещини и смога смъртността в руската столица се е увеличила двойно и е достигнала 700 на ден. Вече няма място за телата в моргите, а на лекарите от „Бърза помощ" в руската столица е строго забранено да приемат в болница хората, освен най-тежките случаи. Просто местата не стигат - и за живите, и за мъртвите. Концентрацията на замърсители във въздуха през уикенда достигна рекордна стойност от седем пъти над допустимото.

"Най-добрият вариант е да напуснеш Москва, да отидеш някъде на вила. Колкото по-далеч, толкова по-добре", каза Виктор Канигин, жител на Москва.

В тези критични дни най-купуваната стока в града са кислородните маски. С повишеното търсене се появи и спекулата, затова властите ограничиха продажбата им най-много до десет на човек. Оказа се, че някои си набавят кислород по твърде нестандартен начин.

В същото време борбата с огъня по територията на цяла Русия продължава. В гасенето се включиха чуждестранни екипи, сред които и 95 български огнеборци. Вчера те са спрели пламъците само на два километра от град Ликоно-Дулево и по този начин са спасили село Язвище. То е с 300-годишна история и всичко в него е направено от дърво.

Горски пожари обхванаха и съседната на Русия Украйна. Температурите там достигнаха 42 градуса по Целзий. Надеждите за захлаждане засега не се оправдават. Според синоптиците времето ще остане горещо поне до края на седмицата.

Владимир Путин благодари на Бойко Борисов за помощта, която България оказва на Русия при гасенето на пожарите. Руският премиер е дал висока оценка на действията на нашите огнеборци, които от събота гасят огъня край Москва. Борисов пък е предложил страната ни да приеме за рехабилитация пострадали деца и пожарникари. По време на разговора е присъствала и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е в България. Тя е информирала премиера Путин за мерките, които Европейската комисия предприема за подпомагане на Русия в тежката ситуация.

"Няма официални данни, че смъртните случаи в Москва са се увеличили няколко пъти, въпреки информацията по медиите". Това заяви нашият колега Бойко Първанов, който е кореспондент на списание "Бизнес-контакти".

Руснаците са се отправили към Турция, Египет,  Хърватия – страните, за които не са нужни визи. Всичко за последните 20 дни е продадено, каза още Първанов.

По думите му метеоролозите не дават надежда, че смогът ще се разсее през идните дни.

Роднини на българските дипломати в руската столица също се изтеглят

Българското посолство в Москва се намира на улица "Мосфильмовская", в центъра на града, който е най-засегнат от смога. Евакуираните дипломатически служители и техните близки споделиха, че сутринта преди да заминат са имали сериозни респираторни проблеми.

"Няма никакъв вятър! Въобще няма спасение и е много трудно да се диша. Хирургическите маски не помагат по никакъв начин, излизаме за момент и се прибираме съответно веднага след това и затваряме всички прозорци"

Дипломатическата мисия на Германия напълно преустанови работа заради дима, а тези на Полша, Чехия, Канада и Австрия евакуираха част от персонала и семействата им. Макар и в намален състав работата в нашата мисия ще продължи.

"Продължават да работят служители, които са ангажирани със сигурността и охраната на посолството, с издаването на визи, продължава издаването на визи. Затруднено е дишането, този гъст дим е навсякъде! Той е покрил доста Москва".

Снощи се завърнаха и десетки българи, които са прекратили престоят си в Москва.

- Във всяка аптека осем рубли струва.
- Пази ли изобщо това нещо?
- То е една изключително неприятна миризма, много неприятно усещане, изобщо никак не е добре.

Тази вечер в София се очакват още осем роднини на български дипломати, които са пожелали да се завърнат у нас.

Десетки хиляди руснаци се спасяват от задуха в нашата страна. По данни на института за анализи и оценки в туризма, към момента руските туристи в България са 42 хиляди и 500. Общо с тези, които имат втори дом у нас, руските граждани стават около 75 хиляди. Ако към тях се прибавят пристигащите по бизнес или по други причини, цифрата минава над 85 хиляди души.

На летище Бургас понеделникът традиционно е "руски ден". От всичките близо 140 полета, една трета са до руската столица и обратно.  От рано сутринта терминалът за пристигащи пътници е пълен с руски туристи, които признават, че слизат от самолета с облекчение.

"Хората бягат. Идват към България. Мечтата им е тук най-накрая да дишат чист въздух. И наистина, дишаме, не можем да се нарадваме, че въздухът е толкова свеж", сподели Ирина Юриевна.

„Взехме децата и дойдохме тук, за да могат да тръгнат на училище здрави. Екологичната обстановка в Москва е страшна, абсолютно нездравословна", допълни Мария Полекова.

Напрежението при заминаващите беше по-голямо, главно заради закъсненията в полетите.

- Самолетът от Москва, с който трябва да се върнем, още не е тръгнал от там. Задържат го на летището. Кога ще дойде, нямаме представа.
- Трябваше днес да летим всички. Трите ми внука останаха с майка си в Слънчев бряг. Ще чакат удобен момент, когато климатът в Москва се подобри. Но аз трябва да се върна.
- Налага ми се да пътувам, тъй като съм на работа. Но така или иначе, мисля, че тази ситуация ще продължи дълго. Това е природно явление, не можеш веднага да го победиш.

По данни на Туристическата камара в Бургас броят на почиващите по Южното Черноморие руски туристи е с 30 % по-голям в сравнение с миналата година. Малко от тях обаче ще могат да удължат престоя си, докато обстановката в Москва се нормализира.

„База може да се намери, базите не е проблем - дори да не е в същия хотел, ще търсим, ще намерим. Но проблем най-вече се явява самолетният билет, връщането му. В пик сезона, особено - между 1 и 30 август, е невъзможно да намериш билет за която и да е дата", каза Ваня Райкова - туроператор.

По-дълго у нас могат да останат най-вече руснаците с имоти по Черноморието, тъй като те пътуват индивидуално.

От Летище София съобщават, че полетите от и до Москва се изпълняват по график. Няма закъснели или отменени полети. Не са пускани и допълнителни линии, откакто трае огнената блокада на руската столица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!