Знаете ли какво представляват новите геномни техники? И щом са геномни, съдържат ли ГМО?

Преди година Европейската комисия (ЕК) започна да подготвя регламента за тях като част от Зеления пакт. Това доведе до протести на екоактивисти и на редица фермерски организации.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2020 г. Дженифър Даудна и Емануел Шарпантие получават Нобеловата награда за химия за „високопрецизно редактиране на генома“. Смята се, че методът може да доведе до нови научни открития, сред които и създаването на по-добри селскостопански култури.

Законодателното предложение на ЕК именно за тези нови геномни техники в рамките на селскостопанското производство се сблъска със съпротива на екоактивисти и фермерски организации от целия ЕС. Причината – първата категория от растенията от този тип да не бъде етикирана като ГМО.
При опита за обсъждане регламента през декември България, Германия и Белгия се въздържаха от своя положителен глас.

Тази седмица Българската аграрна камара излезе с официално изявление: „Ние считаме, че за растенията, получени чрез нови геномни техники, следва да продължат да се прилагат действащите в момента изисквания на законодателството относно ГМО без промяна, тъй като дори и да се различават от утвърдените геномни техники, те променят генетичния материал на даден организъм“.

„Ако трябва да обясня по най-простия начин разликата между ГМО продуктите и новите геноми техники, е, че при случая на  ГМО се използва чуждо ДНК, а в другия подобряването на сортовете е въз основа на изследвания и наблюдения само на даденото растение. Тоест промените са свързани с добавяне, изтриване или разместване на гени. Просто процесът на кръстосване и селектиране е ускорен с помощта на лабораторни тестове и кръстоски. Например при класическо залесяване са необходими поне 10 години, за са се създаде даден устойчив сорт, а ние нямаме това време – климатичните промени влияят на природата непрекъснато“, коментира проф. Иво Фербот, вицепрезидент на Европейската организация по биотехнологии.

У нас положителен пример за приложението на новите геномни техники е водещото производство на лавандула,  устойчива на вредители. В Япония вече е разработен домат с високо съдържание на аминокиселината ГАБА, която доказано забавя деменцията при възрастните.

Гледайте повече във видеото!