Бен Афлек получи наградата "Съвременен майстор" на 28-ия кинофестивал в Санта Барбара, съобщи Контактмюзик. Почетното отличие е признание за постиженията на Афлек като актьор и режисьор и най-вече за спечелилия му ласкави отзиви от критиката и номиниран за "Оскар" филм "Арго".

Сред предишните носители на приза са Кристофър Нолан, Майкъл Дъглас, Джоди Фостър, сър Антъни Хопкинс, Даян Кийтън, Шон Пен, Питър Джаксън, Джордж Клуни, Уил Смит, Кейт Бланшет, Клинт Истууд и Джеймс Камерън.

Наградата "Съвременен майстор" бе връчена на Афлек от неговия добър приятел, актьора Мат Деймън.

"Най-новият проект на Бен, "Арго", наистина е страхотен и заслужено получи няколко награди, сред които "Златен глобус" (а и награда от Гилдията на киноактьорите - бел.ред.) за най-добър филм и най-добър режисьор. Ако спечели "Оскар", едва ли някой ще се изненада. Ето ме тук пред вас, заедно с моя другар, който наистина е невероятен режисьор. Две неща мога да заявя със сигурност - Бен Афлек е мой много стар и добър приятел и е много млад съвременен майстор", каза в речта си Деймън.

Излизайки на сцената, видимо развълнуван, Афлек на свой ред заяви: "Божествено е, човече. Искам да благодаря на Мат Деймън. Надявам се, че когато той получи наградата "Съвременен майстор", ще ме покани да произнеса реч за него".

Завършвайки благодарствената си реч, Бен Афлек каза: "Единствената мъдрост, която мога да споделя с вас е следната: Майсторството е партньорство. Благодаря ви много".

По-рано през януари Бен Афлек обра и наградите на критиката в САЩ. Режисьорът не попадна сред номинираните в режисьорската категория на наградите "Оскар", което беше една от големите изненади при обявяването на номинираните за престижните отличия.