"Арго" на Бен Афлек, Даниъл Дей-Луис и Джесика Частейн са сред победителите на наградите "Изборът на критиците", спечелвайки отличията съответно за най-добър филм, актьор и актриса. Афлек получи и приза за най-добър режисьор, предаде Ройтерс.

Лентата "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О'Ръсел доминира в комедийните категории с наградите за най-добра комедия, най-добър актьор в комедия (Брадли Купър) и най-добра актриса в комедия (Дженифър Лорънс).

Асоциацията на кинокритиците от телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 250 професионалисти от САЩ и Канада, присъди на "Наръчник на оптимиста" и отличието за най-добър актьорски състав.

Бен Афлек, който остана извън надпреварата в режисьорската категория на "Оскар"-ите, започна благодарствената си реч саркастично: "Бих искал да благодаря на Академията...", преди да добави: "Шегувам се, тази награда, която получавам сега, си струва".

Освен за най-добра актриса в комедия за "Наръчник на оптимиста", Дженифър Лоурънс бе обявена и за най-добра актриса в екшън филм за "Игрите на глада". "Критиците всъщност не са толкова лоши", заяви Лорънс, получавайки първото си отличие. Приемайки второто, актрисата каза: "Сериозно, аз обичам критиците".

Много от звездите, номинирани часове по-рано за "Оскар", присъстваха на церемонията в Санта Моника, Калифорния, където бяха раздадени наградите "Изборът на критиците". Сред тях бяха Хю Джакман, Робърт де Ниро и Ан Хатауей, която грабна приза на професионалната организация за най-добра актриса в поддържаща роля за "Клетниците"

Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля бе присъдена на Филип Сиймур Хофман за "Учителят".

Драмата "Любов" (Amour) на Михаел Ханеке, която се нареди сред претендентите за "Оскар" в няколко основни категории, бе отличена с приза за най-добър чуждоезичен филм.

В категорията за научна фантастика/хорър наградата получи лентата "Looper: Убиец във времето".

Призовете за най-добър оригинален и адаптиран сценарий бяха присъдени съответно на Куентин Тарантино за "Джанго без окови" и Тони Кушнър за "Линкълн".

Британската певица Адел получи наградата за най-добра песен за тематичното парче "Skyfall" от най-новия филм от поредицата за Джеймс Бонд "007 координати: Скайфол". Изпълнителят на главната роля Даниъл Крейг грабна приза за най-добър актьор в екшън филм.

9-годишната Куавендзани Уолъс, която записа името си в историята на "Оскар"-ите като най-младата актриса, номинирана за главна женска роля, спечели награда "Изборът на критиците" за най-добър млад актьор или актриса.

Режисьорът, сценарист и продуцент Джъд Апатоу получи специална награда "Гений", учредена като признание за "безпрецедентна демонстрация на майсторство в кинематографичното изкуство.”