Бен Афлек е големият победител на 70-ата церемония по раздаване на наградите "Златен глобус", която се проведе в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс.

Афлек получи приза за най-добър режисьор за "Арго", а самият филм – за най-добра драма. Любопитното е, че той не е номиниран за "Оскар" за най-добърежисьор.

Наградите "Златен глобус", които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, са смятани за втори по престиж след "Оскар"-ите. Церемонията, водена от американските комедийни актриси Тина Фей и Ейми Пьолер, бе следена с особен
интерес, тъй като наградите "Златен глобус" са добър барометър за най-престижните отличия в света на киното. Тазгодишната церемония за връчването на "Оскар"-ите ще се състои на 24 февруари в театър "Долби" в Лос Анджелис.

Когато получи своята награда, Бен Афлек отдаде дължимото на Тони Мендес – централен персонаж от филма "Арго", който разказва историята за изтеглянето от ЦРУ на американските дипломати от Иран по време на Ислямската революция през 1979 г. "Това е един американски герой. Той представлява разузнавателните служби, които всеки ден правят саможертви за американците. Нашите войски в чужбина. Аз искам да им благодаря от дъното на сърцето си", каза Бен Афлек.

Куентин Тарантино получи "Златен глобус" за най-добър сценарий за филма "Джанго без окови". Тарантино не скри изненадата си, че печели. "... И аз съм доволен да бъда
изненадан", каза той.

70-ата церемония за връчване на наградите "Златен глобус" започна повече от добре за "Джанго без окови", като австриецът Кристоф Валц, който играе в лентата учтив ловец на глави, бе удостоен с първия приз – за най-добър актьор в поддържаща роля. Любопитното е, че това е втори по рода си "Златен глобус" за родения в Австрия актьор. Валц спечели наградата за първи път през 2009 г. за ролята си на кръвожаден нацист, отново във филм на Тарантино – "Гадни копилета".

"Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм спечели "Любов" на един друг австриец – режисьора Михаел Ханеке.

Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля отиде при Ан Хатауей за ролята й в "Клетниците". Това е първи "Златен глобус" в кариерата на 30-годишната американка.

Нейната сънародничка Дженифър Лорънс грабна приза в категорията за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за играта си в "Наръчник на оптимиста". Отличието при мъжете отиде при американеца Дон Читъл за филма "Къща на лъжи".

"Златен глобус" за най-добър актьор в драма получи британецът Даниъл Дей-Луис за превъплъщението си в образа на Линкълн в едноименния филм на Стивън Спилбърг. Това е втора по рода си награда за Дей-Луис след 2007 г., когато той бе удостоен с приза за ролята си във филма "Ще се лее кръв".

Успехът на британеца е слаба утеха за продуцентите на "Линкълн", предвид факта, че техният филм имаше най-много номинации - седем. От останалите основни претенденти "Арго" и "Джанго без окови" бяха с по пет, "30 минути след полунощ" на Катрин Бигълоу - с четири, и "Животът на Пи" на Анг Лий - с три.

"Златен глобус" за най-добра актриса в драма получи американката Джесика Частейн за ролята си в "30 минути след полунощ".

Призът за най-добра комедия или мюзикъл отиде при "Клетниците". Хю Джакман получи "Златен глобус" за най-добър актьор в комедия или мюзикъл за ролята си в мюзикъла на режисьора Том Хупър. Дженифър Лорънс бе удостоена с наградата за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за комедията "Наръчник на оптимиста".

Британската " поп икона" Адел спечели "Златен глобус" за най-добра оригинална песен за последния филм за Джеймс Бонд "Скайфол". 24-годишната певица не можа да прикрие своята изненада и развълнуваност, като възкликна няколко пъти "О, Боже!", след като чу името си. Това бе една от редките появи на Адел, откакто тя роди момче през октомври.

Джоди Фостър получи "Златен глобус" за цялостен принос. Една друга легенда също напомни за себе си. Кевин Костнър беудостоен със "Златен глобус" за най-добър актьор в телевизионен минисериал или филм за ролята си в минисериала "Хетфийлд и Маккой". Костнър, който получи престижното отличие за най-добър режисьор през 1991 г. за филма "Танцуващият с вълци", с носталгия си спомни как е присъствал на церемониите за връчване на наградите "Златен глобус" като млад актьор.

Редица знаменитости на световното кино минаха по червения килим в целия си блясък въпреки необичайно студеното време в Калифорния. Залата стана на крака, за да аплодира бурно бившия президент на САЩ Бил Клинтън. 42-ият президент на САЩ не пропусна да отдаде дължимото на 16-ия - Ейбрахам Линкълн - и да направи паралел между ситуацията при управлението на своя далечен предшественик на поста и сега.

Клинтън коментира един от номинираните за най-добра драма филми - "Линкълн" - като отбеляза, че за да издейства отмяната на робството, Линкълн е бил принуден да направи много отблъскващи сделки, нямащи нищо общо с големия въпрос.

Борбата на Линкълн ни напомня, че трайният напредък се постига чрез смесица от принципи и компромиси, подчерта Бил Клинтън, като обърна внимание, че 16-ият президент на САЩ е бил принуден да управлява заедно с една непримиримо разделена Камара на представителите.

Цялата церемония по връчването на 70-ите награди „Златен Глобус” ще се излъчи по bTV Cinema на 27 януари от 23:00 часа.