В историческата зала на университета на Алкала де Енарес (родното място на писателя Мигел де Сервантес) днес се състоя тържествената церемония по връчване на наградата "Сервантес" - най-престижното литературно отличие в испаноезичния свят. Лаурет тази година е испанският поет и есеист Хосе Мануел Кабалеро Боналд.

Кабалеро Боналд принадлежи към поетите от поколението на 50-те години (първата му книга е издадена през 1952 г.), а творчеството му се отличава с хуманистичните си идеали. Автор е на 23 стихосбирки и антологии, 5 романа, 3 книги със спомени и 26 сборника с очерци и статии. Сред произведенията му са "Два дни през септември", "В бащината къща", "Цяла нощ се чуваше как прелитат птиците" и други.

През 2012 година пише поемата "Ентрегерас", след издаването на която заявява, че вече няма да създаде нищо повече. Според добре познаващите го колеги обаче творческият му път далеч не е приключил. Това показват и думите му на церемонията днес: "За мен книгите ми са като огледало, в което виждам отражението си, в които са намерили място откритията, които съм направил през живота си, както и тези, които предстои да направя".

Хосе Мануел Кабалеро Боналд е носител на испанската Национална литературна награда, на Националната награда за поезия, на наградата на кралица София, на отличието "Лорка". Нееднократно е бил номиниран и за наградата "Сервантес", но отличието му е присъдено едва сега.

Наградата "Мигел де Сервантес" е учредена през 1974 г. от Министерството на културата на Испания. Тя е присъдена за пръв път през 1976 г. Най-високото отличие за литература на испански език, еквивалент на Нобелова награда за литература, се връчва всяка година в Алкала де Енарес на 23 април - в деня на смъртта на испанския писател Мигел де Сервантес (1547-1616).

Паричната премия е в размер на 125 000 евро или 167 000 долара. Наградата, чийто носител се определя от 9-членно жури, не може да бъде връчвана на повече от един човек, да бъде обявявана за недействителна или присъждана на починал творец.

Миналата година с отличието бе удостоен чилийският поет Никанор Пара. Сред предишните носители на наградата "Сервантес" са мексиканският писател Карлос Фуентес, испанската писателка Ана Мария Матуте, перуанският писател Марио Варгас Льоса и други.