Решението на Конституционния съд, с което бе спряна временната парламентарна комисия „Първанов-Марин”, спря устрема на Яне Янев в търсенето на неправомерни президентски помилвания. За кратко.

След като в сряда ръководената от него комисия бе обявена за противоконституционна от съдебната институция, днес той твърдо заяви решимостта си да разплете кълбото около правомощията на държавния глава и неговия заместник. Инициативата му ще бъде подкрепена от ГЕРБ.

Лидерът на РЗС обяви, че ще внесе проекторешение за създаването на нова, като обеща този път парламентарната структура да бъде съобразена на сто процента с решението на КС. Той уточни, че обект на проверка ще бъде работата на длъжностните лица от изпълнителната власт по повод „съмнителни” президентски укази.

Усилията му да установи бъркали ли са в решенията си бившите ръководни кадри на „Дондуков” 2 се подновяват с нова сила след десетдневната почивка, на която ще се отдадат народните избраници.

Яне Янев тръгна „безкомпромисно” по следните на Георги Първанов и Ангел Марин през февруари, твърдо решен да докаже с факти твърденията си, че двамата са подписвали неправомерно укази за помилвания, опрощавания на държавни вземания, давания на българско гражданство и лишавания от него. И обеща, ако намери данни за престъпления, да предаде държавните ръководители на компетентните органи.

БСП и ДПС застанаха в защитна позиция на президентската институция и сезираха Конституционния съд. Месец по-късно той излезе с решение, че Народното събрание е надхвърлило правомощията си с избора на временна комисия и прекрати дейността й.

Ръководеното от Янев звено не е осъществявало парламентарен контрол над президента и вицепрезидента и никога не е имало подобни цели, коментира намеренията си партийният лидер. Янев тълкува решението като възможност пред НС да продължи работата си, "за да може да стигне до изводи, които очаква обществото".