Визитата на турския външен министър в България разбуни духовете в парламента. Депутати от БСП се заканиха да зададат въпроси около посещението на Ахмет Давутоглу на заседание на парламентарната група.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев пък призова от Рим БСП да осъди проявите на ксенофобия в специална декларация.

Националистите от „Атака”, които в четвъртък следяха всяка крачка на Давутоглу, за да му покажат неодобрението си, днес го направиха с декларация. „Не можете да си пречупите езика за да кажете, че Турция ни дължи 10 млрд. долара за земите в Тракия, президентът и премиерът като какви приемат външен министър, да не са му васали? А този, който му е на нивото - Вигенин, не е поставил нито един въпрос, който засяга българските интереси”, възмути се Волен Сидеров.

Депутати от БСП заявиха за bTV, че още във вторник на заседанието на парламентарната група на левицата ще попитат външния министър и председателя на парламента какво точно са обсъждали с Давутоглу.

„Поемам този ангажимент към вас да ги попитам, правилно е да бъдат попитани. На този етап на какъв език да се агитира решава българският парламент в Република България, турският външен министър не знам на какви основания се изказва, Външно министерство би трябвало да реагира”, коментира депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов.

От италианската столица лидерът на социалистите Сергей Станишев, каза, че ще предложи на Националния съвет на партията да излезе с политическа декларация, която да осъжда проявите на национализъм и ксенофобия у нас. „Това е игра с огъня и има голяма разлика между родолюбието, патриотизма, национализма и ксенофобията и омразата към различния по етнос или по религия. Това е голяма заплаха за страната и БСП ще излезе с ясна декларация по този въпрос”, категоричен бе председателят на БСП.

ДПС пък отново повториха тезата си, че няма лошо в агитацията на чужд език с превод на български. „Противоестествено е председателят на ДПС да бъде глобен за това, че е казал няколко изречения на майчин език”, коментира Лютви Местан, който е плащал глоба за такова нарушение.

„По време на агитация не е необходимо да има такава агитация на друг език освен на български език - това е официалният език, това че има и новини на турски език, пак е знак за толерантност”, коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

След София следващата дестинация на Давутоглу е размирен Крим.