Въпросът дали да се иска ново касиране на изборите в Кюстендил ще бъде обсъждан в ГЕРБ. Това обяви на пресконференция водачът на листата на партията в общината Вася Пешева.

По време на вчерашния вот за общински съвет от местната структура на ГЕРБ подадоха две жалби до избирателната комисия. Едната беше, че името на партията в бюлетините е сгрешено. В 15 от 109-те секциите, където можеше да се гласува, са били разпространени бюлетини, на които пише КП „ГЕРБ”, вместо ПП „ГЕРБ”.

Партията се оплака и от още едно нарушение - на електрическите стълбове, общинска собственост, намиращи се срещу входове на няколко избирателни секции били монтирани камери за видеонаблюдение. Въпреки жалбите, гласуването не беше прекратено. Все пак полицията задържа за няколко часа роми, сдобили се незнайно как със списъци на избиратели.

На изборите ГЕРБ спечели 10% от вота и си осигури 4 мандата. С този резултат управляващата партия се нареди на трето място, заедно с „Лидер”. Вотът се повтори, след като Върховният административен съд касира резултати от есента на миналата година заради нарушения в секционните комисии.

Вася Пешева изрази мнение, че застъпниците на изборите са легалният начин за купуването на гласове. Тя се аргументира с факта, че те получават неформално възнаграждение, срещу което поемат ангажимент да заведат определена група хора да гласуват за определена политическа сила.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Микев оправда слабите резултати на партията с ниската избирателна активност, която достигна едва 34%. Той припомни, че на вота през есента са успели да вкарат цели пет общински съветници повече в сравнение със сегашните им мандати. Според него електоратът на ГЕРБ, в който партията намира най-висока подкрепа, не бил сред гласувалите вчера.