Бойко Борисов командирова 6 от представителите на новото правителство в Брюксел. Задачата на министрите е да осигурят еврофинансиране, защото във всички сфери има големи дефицити.

По думите на премиера министрите му буквално се молят за пари. За късмет, домакин им беше еврокомисарят по бюджет Кристалина Георгиева.

Според Борисов, министрите му трябва да направят всичко възможно "неспасяемото да се спаси". Двама вицепремиери Томислав Дончев и Меглена Кунева и трима министри - на регионалното развитие, отбраната и транспорта водят официални и неофициални срещи, за да измолят пари от Европа.

„Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба, е точната дума. Няма заплати за културата, бюджетът е на нула, няма заплати за МВР”, заяви Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Той се надява Европейската комисия да ускори плащанията по новите европрограми, които официално започват от 1 юни догодина: „Ако проявят непроявявана досега човещина към България, дано успеят”.

Подробности колко пари и по кои програми зависят от човещината на Брюксел, не бяха огласени.

Преди дни по повод финансирането по оперативна програма Транспорт вицепремиерът Томислав Дончев каза, че правителството и по корем ще се влачи, но ще направи магистрала „Хемус".

Миналата седмица Европейската комисия възстанови плащанията по оперативна програма Околна среда" за периода 2007-2013 г.