Модернизацията на българската армия е тема на среща на високо равнище в резиденция Бояна в София. Форумът събира шефове на агенции от НАТО и висши български държавници.

Индустриалният форум беше открит от президента Росен Плевнелиев на фона на прехвърчащи реплики между София и Москва през последната седмица, свързани с програмата за превъоръжаване на българската армия и отказът от руско въоръжение.

„Като български държавен глава аз работя за добрите отношения и приятелството между българския и руския народ. Аз искам то да бъде дългосрочно и на висотата на очакванията на двата народа за приятелство и дружба”, заяви държавният глава.

„Това означава да бъдат поставени отношенията между българския и руския народ на здрава основа. А най-здравата основа е истината, а не пропагандната машина на една или друга институция”, подчерта Плевнелиев.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов от своя страна коментира, че за щастие България е член на НАТО и ЕС и ще реализира националната програма в сътрудничество със страните от нато и европейския съюз и с помощта на агенциите им.

Той все пак отбеляза, че се надява на плодотворно сътрудничество с Руската федерация, тъй като „текущото ни въоръжение е съветско производство”.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия”, написа вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин в Twitter в понеделник, с което предизвика острата реакция на българското правителство. На това Рогозин отвърна отново в социалната мрежа: „НАТО – това действително е безотпадно производство”.