Независимо от избраната форма и средство на комуникация коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин е в разрез с добрия тон и издава липса на уважение към българските институции и държава. Това заяви външният министър от служебния кабинет Даниел Митов в официална позиция.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия”, написа Рогозин в Twitter в понеделник, прилагайки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин така на практика критикува националната програма за модернизация на армията до 2020 г. Според нея България ще откаже от руските изтребители до 5 години и ще се превъоръжи с многоцелеви западни изтребители.

Руската преса изчисли, че срещу заложения от България бюджет от 300 млн. евро може да се получат стари изтребители Ф-16. Според нашите експерти обаче ремонтът и модернизацията на руските машини ще струва колкото половин ескадрила многоцелеви западни изтребители.

Във финансовата рамка до 2020 г. за придобиване на западен многоцелеви изтребител не влиза само Ф-16, но и „Еврофайтър” и „Грипен”, като 300 млн. евро не е крайната цена. Освен това ако България реши да не купува друг самолет, а да използва МиГ-29 до 2029 г., ще трябва да плати над 500 млн. лв. за поддръжката и модернизацията, поне в някаква степен на самолетите, сочат изчисленията на военновъздушните сили.

Стратегията на служебния кабинет трябва да бъде одобрена с решение на новоизбрания парламент.

Българската реакция

Постът в Twitter разбуни министрите на заседанието им днес. „Доколкото разбирам, обвиненията, които са отправени към България, сам че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност, макар че това е комплимент, защитавайки българския национален интерес макар и да не е приятно на някого”, каза министърът на правосъдието Христо Иванов.

Смятам, че това е намеса във вътрешните работи на България”, коментира и военният министър Велизар Шаламанов, който е известен с пронатовските си позиции.

Малко по-късно и в официална позиция външният министър коментира, че България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. „Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави”, заяви той.

„Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив”, продължава позицията на Митов.

„Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната”, казва още той. Външният министър допълва, че „що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни”.

Митов подчертава, че българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си.

„Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие”, заключва официалната позиция на външния министър.

Рогозин не за първи път прави провокативни изказвания по български адрес. В началото на май той обяви, че на път към Молдова България и Румъния са готвели да го прихванат с изтребители. Румънските власти тогава отговориха, че Рогозин е прелетял над Черно море с измама, а България отрече да е вдигала бойни самолети, заради руския вицеприемиер.