Първото заседание на 43-ия парламент бе открито. По традиция първия звънец удари най-възрастният депутат – Стефан Данаилов.

"Сериозно или на шега се оказа, че аз отново съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа", заяви Стефан Данаилов, препращайки към 42-то НС, чието първо заседание отново бе открито от него.

Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Надавам се, че мъдростта на народа ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на неговото възраждане и самочувствие. Занемарили сме много от принципите на така жадуваната демокрация. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение. Така да се опитаме да върнем доверието на хората”, добави той.

След това новоизбраните депутати положиха клетва и изслушаха химните на България и на ЕС.

Националистите от "Атака" удържаха на обещанието си и бойкотираха химна на Европейския съюз, както обявиха по-рано през деня. По стара традиция те не станаха от местата си, когато в залата зазвуча "Ода на радостта".

След това президентът Росен Плевнелиев отправи дълго послание към депутатите, в което заяви, че България няма нужда от месии.

След това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов „изтъргува” президентския пост с премиерския в името на стабилно управление.

Председателят на БСП Михаил Миков пък обяви, че социалистите няма да отстъпят от своите червени линиии и от политическата си платформа.

Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път заяви, че дясноцентристко управление без Движението не може да съществува.

"В този парламент трябва да търсим компромиса, но нужния компромис за реформите, а не фалшивия компромис на фалшивите елити", заяви Радан Кънев от РБ.

Валери Симеонов очерта широк периметър от приоритети, които ще следва Патриотичният фронт.

Стана ясно, че ПГ на ББЦ ще се казва Български демократичен център и ще е с амбиции да представлява надеждите и въжделенията на голяма част от негласувалите.

Лидерът на "Атака" обяви неотклонна битка на партията си и отправи "специални" поръчения към посланиците от ЕС.

Ивайло Калфин призова от името на АБВ за обединение, защото успешен път се върви с национален отбор.

След изказванията на лидерите последва и изборът на председател и зам.-председатели на 43-то НС.

Церемонията премина в присъствието на българския патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев, посланици, официални лица, както и на служебния кабинет.

През това време пред сградата на НС протестираха вложители в КТБ и граждани, които са срещу политическата система като цяло.