Успешен път се върви с национален отбор, заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин и призова политическите сили в парламента да потърсят съгласие по националните приоритети в рамките на 43-ия парламент. „Против съм изчезване на разликите между партиите, но съм и против партиите самоцелно по всяка тема, по всеки въпрос на гърба на гражданите да се противопоставят една с друга”, допълни той.

По думите му националното съгласие трябва да бъде около няколко въпроса, които не са партийни - силна държава и институции, спиране на партийни назначения, справедливост и ефективно правосъдие и промени в съдебната система, добър Изборния кодекс, демографска политика, която включва образование доходи и здравеопазване, стабилизиране на националната сигурност, балансирано регионално развитие, укрепване на националната идентичност, наука и култура.

Според него има външни и вътрешни заплахи, които могат да поставят политиците в една редица в защита на националните интереси. "Външна заплаха - има я, виждаме, че живеем в един все по-неспокоен регион, виждаме настъплението на ислямския фундаментализъм и аз очаквам българските мюсюлмани да са в челните редици в противопоставянето му, виждаме променящия се ЕС, в който България трябва да участва с ясна и защитима позиция", посочи Ивайло Калфин. Той добави, че има и вътрешни заплахи - за банковата система, бюджета и доходите.

„Днес тези, които чертаят разделителни линии, трябва да си понесат отговорността в следващите месеци. Националното съгласие не означава подкрепа, на която и да било партийна програма, то означава всяка партия и избирателите й да се припознаят в едни национални приоритети”, коментира Калфин.

Според него обединението около национални приоритети ще покаже различен стил и ще мотивира тези над 50 процента негласували следващия път да излязат и да упражнят своя вот. По думите му целта на този парламент трябва да бъде да промени мнението на хората, че политиците са хрантутници.

Председателят на ПГ на АБВ отправи пожелание към народните представители да разсеят всички съмнения, че българският народ не е способен да избере 240 народни представители, които са компетентни, честни, съвестни.