Оставката на кабинета на Бойко Борисов е сценарий с елемент на удобство. Това коментира журналистът Виза Недялкова по повод гласуването в пленарна зала на подадената оставка на правителството.

По думите й от пролетта се говори за нови избори и всички партии са вървели натам. Провалът на президентските избори е един по-добър повод властта да бъде да бъде върната, за да изглежда Борисов почтено.

Петър Николов, парламентарен секретар на Министерския съвет и преподавател по политология, посочи, че не подкрепя конспиративните теории за напускането на властта. „Борисов откакто е в публичното ни пространство има една постоянна линия на поведение – черпи легитимност от общественото одобрение и се чувства силен когато го усеща”, заяви той. Сценарии, в който депутатите не приемат оставката на Борисов, няма.  По думите на Николов когато кабинет подава оставка не е нормално да бъде държан насила във властта.

БСП в момента не е готова за предсрочни избори, посочи Недялкова. Тя прогнозира, че и след следващите избори никой няма да има нужното мнозинство. При ГЕРБ виждаме тенденцията да намаляват гласовете им и отново ще има договорки, смята журналистът.

Хората от Реформаторския блок, които бяха във властта – Лукарски и Кунева нямат истинско политическо бъдеще. Това посочи политологът по повод това накъде би тръгнал блока оттук насетне. Той смята, че проектът на Радан Кънев изглежда малко по-жизнен, но и там трябва да се види кои ще са лицата. Проблемът на десницата е, че не намери нови послания, смята той.