„Словесни бисери” продължават да се леят и при втория ден от обсъждането на законопроекта за т.нар. гражданска конфискация в парламента. Дебатът и в четвъртък буксуваше основно в мъдри анализи на целта на предлаганите текстове, записани в член 3: "да се защитят интересите на обществото и да се възстанови чувството за справедливост у гражданите".

Ден по-рано народното представителство работи „ударно” и за четири часа прие името на закона и първия му член. По стара парламентарна традиция при гласуването на важни закони нито едно от предложенията на опозицията не бе прието.

На втория ден от обсъждането споровете бяха съсредоточени около обществената реакция на втората алинея от третия член, която казва, че за постигането на декларираната цел "могат да се налагат ограничения на собствеността, като се съблюдава правото на защита на засегнатите лица и не се допуска риск от несправедливост".

Социалистите обявиха, че подобен текст е в разрез с Конституцията, която гарантира правото на собственост. Според Мая Манолова този текст трябва да удовлетвори единствено "едни чувства, но не за справедливост, а чувства за реваншизъм, чувства за популизъм".

"Както сте строга и безкомпромисна към мен, бъдете така и към вносителите", призова Манолова председателя на парламента Цецка Цачева.

"Развивате някаква особена сетивност в гръб, това е кюстендилската школа", отвърна й мигновено плевенчанката, председател на народното събрание.

Според Христо Бисеров от ДПС законопроектът е написан изключително неграмотно, като в него няма дори зачатък на отнемане на незаконно имущество. С нескрита доза ирония Бисеров се обърна към правосъдния министър Диана Ковачева и заяви че знае, че текстовете са писани в нейното ведомство и би похвалил закона, ако беше изготвен от културното министерство.

"От древни времена правото е изкуство на доброто и справедливото", отвърна Ковачева и съвсем измести същността на дебата. Тя обаче е убедена, че чувството на справедливост у обществото няма да бъде накърнено, тъй като крайното решение за отнемане на дадено имущество ще бъде на "независимия съд".

"Смятаме ли, че съдът е несправедлив? Не зная защо трябва да тръгваме от презумпцията, че съдът е несправедлив", добави правосъдният министър, показвайки, че не сред всички членове на кабинета витае мнението, че „черните тоги” не дават „справедливостта, която обществото чака от 22 години”.

Мая Манолова обаче веднага обяви, че очаква справедливостта да бъде въплътена в закона, тъй като в противен случай няма как магистратите да постановят адекватно решение. Социалистката от „кюстендилската школа” добави, че предлаганият от ГЕРБ закон не позволява свободно тълкуване и задължава съда да отнеме всяко имущество, за което собственикът му не успее да докаже легален произход 20 години назад.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков също заложи на сарказма и попита Ковачева дали изобщо съществува закон, който не цели постигането на справедливост. "Някой от вносителите да каже защо толкова държи на този политически етикет. Иначе аз твърдя, че това е пропаганда", добави бившият вътрешен министър.

Дебатът по закона продължава, а депутатите приеха предложението на Красимир Велчев от ГЕРБ да работят до 23.00 часа.