Сметната палата изнесе данни за нарушения при харчовете на Тройната коалиция. За първи път докладът става публично достояние, след като информацията беше дадена на главния прокурор преди около три години. Одитът обхваща цялата 2008-а и част от 2009 година, когато на власт беше кабинетът "Станишев".

Заключенията на Сметната палата са, че предишното правителство е нарушавало бюджетната дисциплина, не е отчитало приходи, а в жилищния фонд на Министерски съвет дори царял хаос.

Правителството на Станишев давало държавни пари на отделни частни фирми за дълъг период от време.

Що се отнася до командировките, цената на самолетните билети за една и съща дестинация били доста различни - например София-Брюксел варира от близо 500 до 3 500 лева.

Договорът, сключен с австрийския лобист Петер Хохегер за изслъскване имиджа на България пред Европейския Съюз, също присъства в доклада на проверяващите. Преди три дни премиерът Бойко Борисов настоя Сметната палата и прокуратурата да разследва скандала около ПР кампанията, поръчана от Трайната коалиция и изпълнена от агенция на Хохегер.

Скандалното разследване в Австрия намери отзвук и у нас, но Борисов отрече то да се е обърнало и срещу ГЕРБ заради участието на директорката на "Хохегер БГ" в предизборната кампания на управляващите. Миналия петък пък ГЕРБ внесоха искане за създаване на анкетна комисия по случая.