Австрийският лобист Петер Хохегер е на път да даде името на нова временна анкетна комисия в парламента. Групата на ГЕРБ е внесла предложението за създаването й в петък, съобщи пред Агенция „Фокус” депутатът Димитър Главчев.

Разследваният ПР експерт от няколко дни не сваля погледите на общественото внимание от себе си в родината си и в България. Поръчаната от Тройната коалиция кампания за подобряване на имиджа на страната в Европа през 2008 година намеси в скандала и бившият премиер Сергей Станишев, половинката му Моника Янова, дори се опита да остави тънка следа около управляващата партия.

За да се стигне до дъното на случая, от ГЕРБ първи заговориха за създаването на парламентарна комисия. Главчев каза, че са проведени консултации и с другите групи в НС, като никой не е отказал подкрепа. Атака и Синята коалиция веднага са декларирали подкрепата си, а от Коалиция и за България и ДПС оставили решението си за по-късен етап.

Следващата седмица предложението за създаване на анкетна комисия ще бъде предложено в пленарна зала. Основната и цел ще бъде разследване на факти и обстоятелства около медийния скандал в Австрия във връзка с лобиста Петер Хохегер и договорите, които са сключвани по време на управлението на Тройната коалиция с него.