Скандалът на етническа основа в парламента получи своя епизод „пореден” и в четвъртък.

ДПС отново чете списък с имена на уволнени заради политическата им принадлежност. "Статистиката на политически осъдените на уволнение за изминалата седмица се увеличи с още 27 души. С тях живият летопис на политическата репресия вече съдържа 334 имена", заяви зам.-председателят Станислав Анастасов. Той припомни, че летописът е "посветен на онези български граждани, които станаха жертва на ксенофобската политическа мисъл на Реформаторския блок и Патриотичния фронт - перфектен единомислещ дует".

Станислав Анастасов
Снимка: БГНЕС


Според него реакцията на ГЕРБ по темата е „странна”. "Ако вие, колеги от ГЕРБ, не демонстрирате новото качество на политическия диалог и новия национален демократизъм, това би се равнявало на повтаряне на всички грешки от първото управление и приравняване на ГЕРБ с ксенофобските коалиционни партньори", коментира Анастасов.

"Аз също имам списък и е малко по-дълъг от вашия", каза в отговор депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов, уточнявайки, че няма да го чете, защото не било коректно към хора, които не са дали съгласие за това. 

"Имам поглед върху област Габрово. Там политическото кадруване го превърнахте в бизнес", заяви той в реплика съм ДПС и продължи: "За толкова години се научихте да управлявате страховете на хората. Използвате техните страхове - ако не гласуват за ДПС, няма да имат работа".

Михов разказа, че в началото на 42-ото НС в кулоарите е срещнал областния лидер на ДПС в Габрово, който му казал, че носи списък за одобрение от ръководството на ДПС с кадрите за назначаване в държавната администрация. По думите на Михов областният лидер му казал: "На всеки десет ще оставям по един от вашите".

"Времето ви отмина, не управлявайте повече страховете на хората. Те прогледнаха и знаят, че ги използвате", каза още депутатът от ГЕРБ.

В отговор Станислав Анастасов заяви: "Ще ви покажа един документ с вашия подпис как да бъдете назначен".

Даниела Дариткова от ГЕРБ призова Анастасов да не включва в списъците хора, които са починали.

Темата продължи Радан Кънев от Реформаторския блок, който заяви: „За 14 години в опозиция, десет от които ДПС беше на власт, кьорав седесар на служба не е останал". Той отбеляза, че на служба са останали само един кръг хора, които са се записали в ДПС: „Което ми напомня въпроса къде е Бисеров, ама не знам към вас ли да се обърна или към прокуратурата, която така разгорещено защитавате напоследък”.

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС


„Днес носим отговорност нито един български турчин да не бъде уволнен заради името си”, заяви Радан Кънев и призова от ДПС да му предоставят списъците: "Ще ходя с тях по министерствата да питам справедливо ли са уволнени тези хора".

Радан Кънев заяви, че няма да търпят вечно Реформаторският блок да бъде наричан ксенофобска формация: "Защото през 1985 до 1989 г. опозиционно настроените към тогавашния режим българи до един се противопоставяха на Възродителния процес. През зимата на 1989-90 г., когато ченгетата от Държавна сигурност насърчиха най-долните страсти в българското общество, хората с опозиционно настроение - българи и турци, християни и мюсюлмани, симпатизанти на тогава създаващите се СДС и ДПС, проявиха разум, проявиха лидерство пред общностите си и не допуснаха тези насърчавани от ченгетата долни страсти да вземат връх".

„Днешното ДПС не проявява разум, днешното ДПС настройва низките страсти в българското общество. Нашата любов към свободата е много по-силна от вашата любов към властта”, заключи Кънев и констатира, че е трудно да си в опозиция.