Не се връщаме назад, за да търсим мъст. Не поставяме въпроси от миналото, защото има хиляди граждани с невъзстановени имена - тази язва е жива и днес, а нашият законопроект не е връщане в миналото, а опит за лекуване на рани с днешна дата.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъжданията на промените в Закона за гражданската регистрация, предложени от партията.

От Движението непрекъснато получават сигнали от български граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване и при издаване на удостоверения, те често са питали от служителите за българските им имена.

По тази причина те предлагат от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението „завинаги да се заличат имена на тези български граждани, както и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служителите”.

ДПС иска и механизъм, който да реши проблема с възстановяването на имената на починалите български граждани, които са станали жертва на насилственото преименуване по време на Възродителния процес и които не са могли да си ги възстановят.

От трибуната Лютви Местан обяви, че ДПС с тези промени предлага да се преодолее едно тежко наследство на „престъплението Възродителен процес”.

Според него отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране на отделните партии и депутати. Местан обяви, че има два подхода - подкрепа за законопроекта, която ще бъде съвършено естествена и отхвърляне, което ще означава изолация не на ДПС, а на останалите партии.

„Дължа отговор на един въпрос, който вече чух - защо ДПС поставя този въпрос сега, защо не го направихме, когато бяхме на власт - ние не поставяме този въпрос сега за първи път. Поставяли сме го и когато сме били на власт и тъжният отговор е, че не сме срещали разбиране от коалиционните си партньори”, каза лидерът на Движението.

Не знам тези, които ще гласуват против, как ще се обърнат към гражданите, които са засегнати от Възродителния процес, каза още Местан от парламентарната трибуна.

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт от своя страна отбеляза, че този законопроект се внася по друга причина, а именно, че десетки хиляди мюсюлмани водят дела, за да си върнат българските имена, които са спирани от ДПС.

„ДПС цели техните феодали по места да ги преименуват и това е самата истината. В българските съдилища колко молби от цели семейства са подали, за да си направят български имената”, запита той и призовава народните представители да не влизайте в капана на ДПС.