Аз призовавам към по-точни формулировки, прецизирането на формулировки, към времеви граници и към обсъждане с участие на професионалната общност, защото твърдя, че активно такова обсъждане наистина не се проведе.

По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира в правната комисия на НС проекта на Стратегията за съдебна реформа, предаде БГНЕС.

Обвинител №1 подчерта отново, че тяхната оценка за актуализираната стратегия както тя е представена, е позитивна.

Той даде да се разбере, че е „за” преструктуриране на ВСС на две колегии, но предлаганият модел, според главния прокурор е доста странна смесици – непостоянно действащ ВСС, в който действат постоянни комисии.

Втората група бележки са свързани с частта, която касае самата прокуратура: изработване на нов организационен модел на прокуратурата в рамките на Съдебната власт, отчитаща разделението на ВСС на две колегии.

Той каза, че очаквал да види в стратегията поне предложенията на прокуратурата за децентрализацията, но се вижда само една препратка. „Мисля, че текстовете, касаещи прокуратурата, се нуждаят от редакция”, заяви Сотир Цацаров.

Третата група възражения са свързани с начина на формулираните цели и постиганите резултати.

„Документът е изпълнен е с добри намерения, ако се запази в този вид, той рискува да е поредната общо формулирана стратегия”, смята главният прокурор.

Цацаров поиска и промяна в процеса на набиране на съдебни заседатели, за да няма връзки между тях и общински съветници.

"Аз ще подкрепя стратегията, имам желание да я подкрепя, защото мисля, че реформата в съдебната система е без алтернатива", каза по време на обсъждането Мая Манолова, но и посъветва днешната власт: Чуйте ни наистина, а не проформа.

На следващо свое заседание в четвъртък правната комисия ще продължи с обсъждането на стратегията. Ще бъдат поканени и неправителствени организации.