Правителството пее "песнички приспивни" как ще ядем най-евтиния хляб в Европа, вместо да вземе мерки срещу поскъпването му. Позицията е на зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков, според когото управляващите бягат от отговора как ще компенсират доходите на хората заради поскъпването на насъщния.

Според Миков управляващите трябва да се заемат със сериозен анализ на ситуацията, защото през последните 20 години не е имало друга жътва, когато цените на пшеницата да тръгват от 420 лева за тон. От това възникват и тежки проблеми за оцеляването на малките производители, смятат социалистите.

По-рано пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов успокои, че няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи. Найденов посочи две от основните причини, поради които основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно – голямата конкуренция и свития пазар.

Министърът призна, че българинът не е платежоспособен и отбеляза, че цените са функция на потреблението. Найденов подчерта обаче в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС. Председателят на Консултативния съвет по зърното Мариана Кукушева, който заседава днес, също увери, че хлябът на българите ще бъде с гарантирано качество и ще продължи да е най-евтиният в Европа.

"Като няма хляб, яжте пасти!"

От БСП обаче смятат, че увеличението на цената на хляба ще бъде между 10 и 20 процента. Според левицата от думите на Найденов лъха цинизъм.

Едно такова отношение като на министъра напомня една трагична фигура от френската история - Мария Антоанета, с приказките й за хляба и за пастите и знаете как свършва тя, коментира Миков.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза, че правителството е в своята лебедова песен.

Сезонът приключи с вот на недоверие към правителството, да си ходи, коментира лидерът на социалистите. Оттук нататък това е едно отиващо си правителство, въпросът е колко вреди ще успеят да нанесат в последната година от мандата, каза Станишев.

"Пропагандна машина"

Председателят на БСП не се съмнява, че управляващите ще се опитат да саботират референдума за АЕЦ "Белене". Той отбеляза, че всяка една от страниците на подписката е сканирана, за да се избегнат фалшификации.

БСП събра 773 хиляди гласа за провеждането на национално допитване, а подписката беше внесена миналанта седмица.

По думите на Станишев обаче вече е в ход пропагандната машина с много лъжи от страна на ГЕРБ.

Какво измисли министър Добрев - всеки, който се е подписал, да даде по 30 хиляди лева за строителството на АЕЦ "Белене". Като умножите броя на подписите по тази сума се получават 24 млрд. лева - ето ви една дребна лъжа, посочи Станишев.

Според него строителството на АЕЦ "Белене" не е бюджетен въпрос, за да не може по него да се прави референдум, защото досега свършеното по проекта никога не е финансирано от бюджета.

Станишев се обърна към гражданите, подписали се в подкрепа за референдума, да не се притесняват, ако получат заплахи, позвънявания, почуквания на вратата от МВР, ДАНС, да се обърнат към местните организации на БСП за защита.

В момента подписката се проверява от администрацията на парламента и се очаква следващата седмица да бъде изпратена на ГРАО.