След скандалите с раздаваните бонуси във водещи държавни институции през последната седмица, в парламента избухна нов скандал.

ГЕРБ и БСП влязоха в словесна престрелка кой кабинет - на Станишев или на Борисов, е раздавал повече пари на министри, заместник-министри и шефове на агенции.

Атаката този път тръгна от ГЕРБ

Управляващата партия отвърна на удара на опозицията за раздавани бонуси и оповести информация за взети премии от държавни чиновници по времето на кабинета „Станишев”.

В същото време президентът Росен Плевнелиев се обяви „за” бонусите. Според него бившият шеф на НЗОК Нешева заслужавала дори по-голяма премия.

„Може ли, когато един като д-р Нешева, който управлява милиарди на година, 4 милиарда лева на година, носи огромна отговорност за всяка своя грешка, да получи 12 хиляди лева бонус. Не може, а трябва! И повече!”, каза държавният глава.

Новите числа

От ГЕРБ обявиха, че по времето на тройната коалиция определени хора от левицата са се облагодетелствали с десетки хиляди левове. Някои от тях, като Кирил Ананиев взимали дори по 300 000 лева.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че Корнелия Нинова и Анна Янева като зам.-министри на икономиката са получили по 150 хиляди лева. Бившият зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски взел около 110 хиляди лева. Той обаче опроверга тази информация и уточни, че е получил 21 903 хиляди.

Цветан Цветанов влезе в спор с депутата от левицата Корнелия Нинова като обяви от трибуната, че за 2011 година в МВР не е даван нито лев за бонуси.

Вътрешният министър посочи, че МВР са „изразходвани” 58 хиляди - за награди. Това, по думите му, е два пъти по-малко от взетите от Корнелия Нинова бонуси през нейния мандат .В отговор Нинова обвини вицепремиера в лъжа и декларира, че не е получила такива средства от „Булгартабак”.

БСП веднага отговори на удара

Левицата извади десет имена на политически лица от настоящия кабинет, които са вземали бонуси.

Според социалистите, членовете на кабинета са получавали средства над заплатата, които не могат да бъдат от дивиденти.

Трайчо Трайков получил близо 37 хиляди лева допълнително през 2010 г. по неговите собствени данни в декларацията му пред Сметната палата. Заместникът му - Иво Маринов, 28 511 лева.

Според справката на левицата, министърът на образованието Сергей Игнатов е взел 29 206 лева, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов - 18 480 лева, зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов – 36 635 лева.

Тогавашният министър на правосъдието Маргарита Попова е получила 9 375 лева, а най-малко - 7 007 лева, министърът на спорта Свилен Нейков.

В справката фигурират имената заместник-министрите - Веселин Вучков, Евгени Иванов, Камен Кичев, Екатерина Гечева-Захариева, Евдокия Манева, Лазар Каменов и Гергана Павлова-Николова. Сумите за 2011 г. тепърва щели да станат ясни след като бъдат подадени всички декларации в Сметната палата.

Кутев призна, че бонуси са раздавани и преди това правителство,

но левицата изнасяла тази справка, защото било недопустимо, когато заради кризата три години не се вдигат пенсии и заплати, да се раздават пари само на политически лица.

От Министерството на икономиката пък съобщиха, че министър Трайков не е получавал бонуси, нито през 2010, нито през 2011 година.

Скандалът с бонусите започнаха "сините". Това коства поста на Нели Нешева като шеф на здравната каса. От СДС поискаха и оставката на здравния министър заради парите, раздавани в неговото ведомство и дори заплашиха със съд министерствата, които не предоставят информация за раздаваните премии -на икономиката, на културата, на регионалното развитие и социалното министерство.

След като Народното събрание отхвърли искането за изслушване на финансовия министър заради скандала

Дянков склони - ще иска справка от министерствата за  бонусите

В парламента финансовият министър заяви, ще изиска от всички министерства справки кои представители на политически кабинети са били членове на бордове на държавни дружества и какви пари са получавали. Той пое ангажимент по време на парламентарния контрол в отговор на питане на депутатите от левицата за изземването на дивиденти от държавни предприятия.

От опозицията са подготвили искане за разисквания по питането, под което са се подписали 48 народни представители.