Бонус - думата, която предизвика поредица от скандали в ключови държавни институции в последните дни. Заради нея имаше уволнения и „доброволни” оставки на виши държавни чиновници. Тя обаче продължава да се натрапва с пълна сила.

Заради бонуси си отиде шефката на НЗОК Нели Нешева, която иначе била чудесен професионалист. Иначе парите за здравеопазване никога не стигат.

Бонуси отписаха от листата с висши чиновници и шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Нейната работа обаче, не бе високо оценена, а силно критикувана. Така и не стана ясно, защо Николова си е отпуснала високи премии, след като миналото лято търговският регистър се разпадна за около десет дни.

На този фон станаха ясни премиите в още държавни структури. Пръв за бонуси призна шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров.

Само по 50 лева

В агенцията са раздадени 70 000 лева, под формата на допълнително материално стимулирани, съобщи Лазаров пред bTV.

Раздадените премии са на стойност 70 000 лева. 1500 служители са взели средно по 50 лева. „Толкова имаме, толкова даваме”, поясни той.

Премии са получили „проявили се служители”, постигнали по-високи резултати.

Пътната агенция управлява проекти по ерофондовете за около милиард – милиард и 200 милиона лева, 90% от които са европейски пари. Разходването на тези пари има строго определени правила, по които се ръководим и спазваме, така че там раздаването на допълнителни бонуси е много трудно определимо, в смисъл ясно е”, добави шефът на агенцията.

6 милиона в здравеопазването

След това здравният министър Стефан Константинов обяви, че ведомството му е дало над 6,2 милиона лева като допълнително допълнителни възнаграждения за служителите през 2011 година.

Министърът побърза да уточни, че за администрацията във ведомството са отпуснати само десет процента от тях.

Друга част от средствата са разпределени между Центровете за спешна помощ - общо над милион и 800 хиляди лева. Между регионалните здравни инспекции са разпределени милион и 200 хиляди лева. Национални центрове са получили 985 хиляди лева, а Центрове за трансфузионна хематология - 853 хиляди лева.

Здравният министър обясни, че това не са бонуси за добре свършена работа, а са разпределени средства от незаети щатни бройки. Затова и парите за спешния център в София са най-много - близо 800 хиляди лева.

Константинов отказа да коментира обвиненията на подалия оставка шеф на здравната каса Нели Нешева, че 340 милиона от касата са прехвърлени на министерството, без да е ясно за какво са отишли.

„Няма да коментирам. Това нещо съм го коментирал в Народното събрание и многократно съм си изказвал становището. Те са дадени за здравеопазване”, заяви министърът.

И още има

Опозицията веднага видя удобен момент за атака и се възползва максимално. 1 млн. лева са раздадени във „Фонд "Земеделие", 800 хил. в Министерството на земеделието, съобщи социалистката Меглена Плугчиева. Тя се възмути, че в условията на криза и на „абсолютна бедност” раздаването на бонуси е престъпно недопостим цинизъм.

Още повече, че темата земеделие и провал на селскостопанската ни политика и деформации на аграрния сектор са ежедневие и нещо, с което се занимаваме в парламента, добави тя.

Агроминистърът обаче, без да се трогва, обясни, че бонуси са взети само от служители за извънреден труд.

Не 800 000, а 600 000 са премиите, раздадени за миналата година в системата на земеделското министерство, добави Найденов.

Според него допълнителните пари са взети не от ръководството, а от служители и то като премии за извънреден труд, като те не надвишават една заплата.

По думите му това са бонуси, които са раздавани от Фонд "Работна заплата" за извънреден труд.

"Това е нищо в сравнение с някои данни, които се оповестиха", коментира Найденов и добави, че винаги има работещи извънредно хора, на които трябва да се плаща.

Директорът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов е отговорил официално, че във фонда има раздадени около 1 200 000 лв. бонуси и той е човекът, който определя премиите в структурата, а не министърът, каза още Найденов и премина в контраатака.

В МВР „не се дават бонуси”

Вътрешният министър Цветан Цветанов за пореден път заяви, че в МВР няма раздаден нито един бонус. От думите му стана ясно, че са дадени около 20 000 лева за награди по различни операции и още толкова са за „един служител – скъпо лечение”.

„Това са суми, които са от наградния фонд на МВР и помощите, които даваме на служители от първа необходимост”, добави министърът.

Справка в сайта на МВР обаче показва, че за 2011 г. за допълнително материално стимулиране са били похарчени малко над 21 милиона лева пир заложени 20.4 милиона. От данните става ясно, че през първата половина на година са дадени едва около 800 000 лева за бонуси, а през втората половина над 20 милиона.

Какъв е точният размер на бонусите в държавната администрация остава любопитен въпрос без отговор.