Не може да се прави паралел между номинирането на Делян Пеевски за евродепутат и за председател на ДАНС. Това заяви бившият кмет на Рибново и настоящ депутат от ДПС Ахмед Башев, цитиран от Фокус.

Според него, никой няма право да казва кой и как да бъде номиниран, защото това е строго партийна задача. Башев е категоричен, че ако избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС е породило някакви протести, то номинирането му в партията е проблем на самата партия.

„Ако електоратът на ДПС прецени, че Пеевски е достоен да заеме тази позиция и бъде избран, няма нищо лошо и никой не може да ни упреква за това”, категоричен беше Башев.

Антиправителствените протести бяха възобновени, след като една след друга областните структури на ДПС номинираха Делян Пеевски за кандидат-евродепутат. Поведе крак не коя да е, а влиятелната организация в Кърджали, която предпочете да оповести избраниците си подредени по азбучен ред.

Вътре в ДПС се говори, че за бизнесмена, медиен магнат и неуспял шеф на ДАНС е запазено второто или третото място в листата, които са напълно избираеми, предвид очакванията за изборната активност на 25 май. Според зам.-шефът на парламентарната група Камен Костадинов, Пеевски е човек с добро реноме с местните структури. В същото време, не са много обикновените гласоподаватели по места, които имат идея кой е той.

Това лесно би могло да се промени в хода на кампанията. Пеевски се показа като талантлив оратор както от парламентарната трибуна, така и по време на един от предизборните митинги на ДПС през пролетта на м.г. – този в Крън, вкарал в масово обращение глагола „страхувам”.

Като ход в посока на изчистванве на реномето преди евроизборите някои наблюдатели тълкуват и решението на Ирена Кръстева (майка на Пеевски) да продаде вестниците, над които има контрол. Все още не е ясно дали собствеността отива в чуждестранна компания или просто е прикрита чрез сделката.

Така или иначе, Ахмед Башев уточни, че листата с евродепутати на ДПС ще бъде обявена около 22 април.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)