„Дойдох да купя лед, защото сега е много горещо“, казва 15-годишната Фатума Ятара, докато посещава местен търговец.

Хладилникът в дома ѝ не работи заради продължителните прекъсвания на тока. Така тя прибягва до използването на кубчета лед - както за да съхрани храната си, така и за да се охлади по време на горещата вълна в Мали, при която температурите скочиха до 48 градуса.

Заради рекордните горещини кубчетата лед вече струват повече от хляба и млякото в някои части на африканската държава. Повишаването на цените в Мали прави живота там още по-труден.

На някои места ледът е много скъп – около $1 за малко пликче, докато стандартната багета е $0,50.

„Често прекарваме цял ден без ток, храната се разваля и трябва да я изхвърлим“, казва местна жена, която сега е затруднена да готви всеки ден, а не веднъж или два пъти за цялата седмица, както е правила по-рано.

Проблемите започват преди почти година. Държавната енергийна компания на Мали не успява да отговори на нарастващото търсене, след като натрупва стотици милиони долари дълг през последните години. Много малийци нямат резервни генератори, тъй като зареждането им с гориво е скъпо, коментира Би Би Си.

Липсата на електричество означава и липса на вентилатори през нощта, което принуждава мнозина да спят навън, а това се отразява и на здравето на хората.

Кадър: Би Би Си

„Ние наистина страдаме. Дори и през нощта температурите могат да стигнат до 46 градуса - това е непоносимо, защото страдам от световъртеж. Трябва да се наливам с вода, за да се справя“, казва млад мъж от квартал в покрайнините на столицата Бамако.

От март месец тази година в някои части на Мали температурите скачат над 48 градуса и отнемат живота на повече от 100 души. Най-уязвими са възрастните и децата.

„Ежедневно приемахме по 15 хоспитализации на ден. Много пациенти са дехидратирани - основните симптоми са кашлица и бронхиална конгестия. Някои също имат респираторен дистрес“, посочва проф. Якуба Толоба, който работи в университетската болница в Бамако.

Училищата в някои райони са затворени като предпазна мярка, а местните жители, които са преобладаващо мюсюлмани, са посъветвани да не постят по време на периода на Рамадан, който приключи на 9 април.

„Трябва да планираме повече за тези ситуации, които може би ще се появят отново. Този път бяхме изненадани“, посочва проф. Толоба.

Смъртоносната гореща вълна засяга и съседни страни като Сенегал, Гвинея, Буркина Фасо, Нигерия, Нигер и Чад.

Според учени от World Weather Attribution (WWA) причина за екстремните горещини e промяната в климата, причинена от човека. WWA е организация, която използва метеорологични наблюдения и климатични модели, за да разбере как изменението на климата влияе върху интензивността и вероятността от екстремни метеорологични явления.

„Екстремни 5-дневни горещини са били толкова редки, а ако хората не са били затоплили планетата чрез изгаряне на изкопаеми горива, то температурите в части от района са щели да бъдат с до 1,5 градуса по-ниски“, се казва в последния доклад на WWA.

И през следващите няколко седмици се очаква температурите в Мали да се задържат на 40 градуса, а хората ще се опитват да се адаптират към новата норма.