Румънският Конституционен съд поиска от законодателя – парламента или правителството, да определи финансов праг на злоупотребата със служебно положение, предаде БТА, като цитира портала „Зиаре”. Медиите в северната ни съседка отбелязват, че това ще роди уникална за Европа разпоредба.

Магистратите бяха сезирани от Бомбоника Продана, бивша съпруга на председателя на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня. Двамата са са обвиняеми по дело за злоупотреба със служебно положение и подстрекаване към злоупотреба със служебно положение, при което щетите се изчисляват на 108 000 леи (23 653 евро).

В началото на годината румънското правителство прие спорно извънредно постановление, което декриминализира случаите на злоупотреба със служебно положение, ако щетите са под 200 000 леи (около 44 500 евро). Нормативният акт предизвика най-големите протести в посткомунистическата история на страната и по-късно беше отменен. 

Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня бе осъден през април 2016 г. на две години затвор условно за изборни машинации. Присъдата е с четири години изпитателен срок. Тя му попречи да стане министър-председател, въпреки че неговата партия спечели парламентарните избори през декември 2016 г., защото закон от 2001 г. забранява на осъдени лица да бъдат членове на правителството.

През юли 2016 г. Драгня бе изпратен на съд по ново дело с обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и интелектуална измама по времето, когато е бил председател на Окръжния съвет на Телеорман. Ако бъде осъден по това дело, присъдата ще бъде ефективна.

Румънският омбудсман, който е бивш член на СДП, сезира Конституционния съд във връзка със закона, който забранява осъдени лица да бъдат част от правителството. След много отлагания КС, в който мнозинството съдии са близки до управляващата партия, отхвърли сезирането като недопустимо, но в мотивите за решението посочи, че парламентът трябва да постави на министрите същите условия, каквито имат и депутатите, а те нямат никакви рестрикции, свързани със съдебни дела.