Турция ще подкрепи премиера на Нидерландия в оставка Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, предаде Ройтерс. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган още в края на март проведе телефонен разговор с Рюте. Тогава е посочил, че Анкара ще подкрепи кандидат за нов шеф на НАТО въз основа на нейните очаквания и нужди, съобщиха от турското президентство.

„Турция очаква новият ръководител на Алианса да обслужва нуждите и интересите на съюзниците по отношение на борбата с тероризма и да вземе предвид чувствителността на съюзниците извън Европейския съюз“, посочи Ердоган.

Мандатът на Йенс Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, трябваше да изтече през октомври 2023 година, но след решение на държавите от НАТО той беше удължен с една година.

„За мен е чест, че съюзниците от НАТО взеха решение да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г.“, написа Столтенберг.

В този период тече кампания за номинации. Сред спряганите беше и настоящият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, но вероятно тя ще бъде избрана за втори мандат в Еврокомисията. САЩ, Великобритания и Германия одобряват кандидатурата н Марк Рюте.

Швеция също е сред страните членки на НАТО, които искат холандският премиер Марк Рюте да ръководи отбранителния съюз след изтичането на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг през октомври, съобщи правителството на скандинавската страна в четвъртък.

„Марк Рюте е мъдър лидер със солиден опит“, каза в изявление премиерът на Швеция Улф Кристерсон.

През юли 2023 година Марк Рюте връчи оставката си на крал Вилем-Александър. Причината за разпада на коалиционното му правителство беше миграционната политика.

Рюте искаше да въведе ограничения, включително върху броя на влизащите в страната роднини на бежанци от войни. Партньорите в коалицията му обаче се обявиха против.