Командващият на Съюзното военновъздушно командване на НАТО генерал Джеймс Б. Хекер е посетил Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната.

В рамките на посещението си в България генерал Джеймс Б. Хекер проведе среща и с командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Министерство на отбраната

Обсъдени бяха и поуките от войната в Украйна, които потвърдиха правилността на определените приоритети в развитието на способностите на Българската армия за придобиването на системи за ПВО и радиоелектронна борба (РЕБ), както и на антидрон системи.

Адмирал Ефтимов подчерта важността на придобиването на самолет като F-16 блок 70, който значително усилва отбранителните способности на България и позволява пълното интегриране на българските ВВС в структурите на НАТО.

Той благодари за оказаната подкрепа от страна на генерал Хекер и подчинената на командването база „Авиано“ за оптимизирането на подготовката на състава и за постигането на изискванията на инфраструктурните подобрения на Трета авиобаза.

Началникът на отбраната увери госта, че българската страна взема всички възможни мерки за изпълнението на необходимите инфраструктурни изисквания преди пристигането на новите самолети. Обсъдени бяха също и конкретни въпроси по изпълнението на договорите за придобиването на новия тип самолет, подготовката на пилотите и инженерно-техническия състав и спазването на времевите графици, както те са заложени.

Снимка: Министерство на отбраната

Началникът на отбраната посочи, че към настоящия момент дежурството по охрана на въздушното пространство се носи от българските ВВС и те провеждат планирани тренировки и съвместни учения в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО по линия на мерките за усилена бдителност на Алианса. По този начин българските ВВС повишават своята оперативна съвместимост и бойни способности.