Лекарите са започнали да поставят на пациенти първата в света персонализирана mRNA ваксина срещу меланома – рак на кожата. Твърди се, че тя има потенциала трайно да се справи с този вид злокачествени тумори.

Меланомът засяга над 132 000 души годишно в световен мащаб, съобщава британското издание „Гардиън“. Това е изключително агресивна форма на рак.

Този злокачествен тумор засяга не само повърхностните слоеве на кожата. Той лесно може да проникне в подлежащите тъкани и да премине в други органи, предупреждават българските лекари.

Какво представлява меланома?

Меланомните злокачествени образувание произхождат от клетки, наречени меланоцити, които нормално присъстват в кожата (също и в очите, и в мозъчните обвивки) на всички хора. Меланоцитите произвеждат и са изпълнени с пигмент, който придава цвета на кожата.

Трансформацията на тези нормални клетки в кожата в туморни е генетичен процес, който стартира и се поддържа от излагането на тялото на ултравиолетова светлина, обясняват дерматолозите. 

Снимка: iStock

Бенките (невусите) са доброкачествени образувания на кожата, съставени предимно от меланоцити. Малигнен меланом може да възникне както върху подлежащ невус, претърпял трансформация, така и върху участък от кожата, където бенка никога не е имало, поясняват още специалистите в тази област.

Какво е положението в България?

Меланомът на кожата мъчи около 630 българи годишно. Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст, но вече може да бъде срещнат в юношеска и в детска възраст, обяснява д-р Гергана Шаламанова, началник на отделението по медицинска онкология и дерматология към Комплексния онкологичен център в Пловдив.

Проблемът според нея е, че се диагностицира късно и над 25% от заболелите умират.

Предразположени към заболяването са не само хора със светла кожа и коса, а също така и тези с повече от 50 бенки по тялото. Рисков фактор е честото посещаване на солариум и използването на ултравиолетови лампи.

Какво се очаква в бъдеще?

В момента хирургията е основното лечение, въпреки че понякога се използват и съпътстващо лечение – като например лъчетерапия, химиотерапия, имуноонколочна терапия и предписването на някои медикаменти.

Сега експертите тестват нови инжекции, които са изработени персонално за всеки пациент и „дават разпореждане“ на тялото им да преследва раковите клетки, за да предотврати повторното връщане на болестта.

Проучване във фаза 2 установи, че ваксините драстично намаляват риска от връщането на рака при вече диагностицирани пациенти с меланом.

Сега стартира последната фаза 3 от изпитването на новото лечение. Процесът се ръководи от University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Д-р Хедър Шоу, която е национален координиращ изследовател на изпитването, обяснява пред британските медии, че тези инжекции имат потенциала да лекуват хора с меланом, но се тестват и при другите видове рак, включително злокачествените тумори в белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

Снимка: iStock

„Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от наистина дълго време насам. Това е един наистина фин инструмент за борба с рака“, категорична е д-р Шоу.

Какво представлява ваксината?

Ваксината е индивидуализирана неоантигенна терапия. Тя е предназначен да задейства имунната система на пациента, така че неговото собствено тяло да може да се пребори с рака.

Ваксината е известна като mRNA-4157 (V940). Тя е насочена към туморни неоантигени, които се появяват при всеки конкретен пациент. Това са маркери върху тумора, които потенциално могат да бъдат разпознати от имунната система.

Инжекцията носи кодирани 34 неоантигена и след поставянето ѝ активира антитуморен имунен отговор въз основа на уникалните мутации в рака на конкретния пациент.

За да се персонализира тази ваксина, се извлича ДНК от тумора, изваден по време на операцията на пациента. В целия този процес се използва и изкуствен интелект, за да се изработи инжекция по поръчка, която е специфична за тумора на дадения пациент.

Глобалното изпитване на ваксината във фаза 3 ще включи около 1100 души.

Един от първите пациенти, включени в тестването на новата ваксина, е 52-годишният Стив Йънг от Стивънидж в Хартфордшир.

„Наистина съм развълнуван. Това е най-добрият ми шанс да се преборя с рака“, казва той пред „Гардиън“.