Светът реагира остро на решението Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел
Статутът на древния град е най-спорната точка в дългогодишния израело-палестински конфликт
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    4
Изпаел/Палестина
Снимка: iStock

Светът реагира остро на решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел. Очаква се той да направи това след по-малко от час, както и решението да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Статутът на древния град е най-спорната точка в дългогодишния израело-палестински конфликт.

Ерусалим: Градът на вечното разделениеДокато светът очаква Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Ерусалим, публикуваме един текст на Светослав Иванов, който отговаря на много въпроси

Палестинците смятат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава, но градът беше анексиран след Шестдневната война през 1967 г.

Там се намират всички държавни институции на еврейската държава – правителство, парламент, президент, Върховен съд.

Резолюциите на ООН не признават Ерусалим за столица единствено на Израел и поради тази причина всички чужди посолства, с изключение на Коста Рика и Боливия, са в Тел Авив.

Решението на Тръмп предизвика остри реакции не само в мюсюлманските страни, но и сред традиционните съюзници от Западна Европа.

„Статутът на Ерусалим трябва да бъде изяснен чрез преговори и в крайна сметка градът трябва да стане споделена столица между израелската и палестинската държава”, заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей.

„Моите мисли са за Ерусалим и заради цялото ми уважение към този град не мога да скрия дълбокото ми безпокойство. Призовавам всички да уважават статуквото в съответствие с резолюциите на ООН”, заяви папа Франциск.

Според Тръмп преместването на посолството не означава отказ от разрешаване на конфликта чрез създаването в бъдеще на две държави – израелска и палестинска.

  • 7
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре