Докато еврогрупата продължава с тежките обсъждания за съдбата на Гърция и дълга й, председателят на ПЕС Сергей Станишев организира среща на левите политически лидери в ЕС, съобщиха от офиса му.

"Днес Европа има уникалната възможност да избегне истинска катастрофа, и не трябва да я пропуска. Всички леви премиери работят за една цел: да задържим Гърция в Еврозоната. Обратното би имало трудно предвидими последици в икономически, политически и морален план – не само за гръцкия народ, но и за ЕС", заяви Станишев.

"Очевидно е, че немският финансов министър Шойбле не желае споразумение. Тази позиция обаче не съвпада с вижданията на немските социалдемократи. От друга страна, с цялото си поведение гръцкият премиер Ципрас доведе страната си до ръба на финансова и социална катастрофа, и загуби доверието на партньорите", допълни той.

В подготвителна среща на левите лидери днес взеха участие френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, малтийският премиер Джоузеф Мускат, австрийският канцлер Вернер Файман, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, немският вицеканцлер Зигмар Габриел, председателят на Еврогрупата Жерон Диселблум, еврокомисарите Франс Тимерманс и Марош Шефчович, лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела, както и лидерите на партии от Испания, Португалия и Холандия.

В разговора участва и новият лидер на ПАСОК Фофи Генимата, става ясно от официалната информация. Традиционната гръцка левица понесе тежко поражение на последните избори, като огромна част от гласоподавателите й подкрепиха СИРИЗА.

Междувременно, първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис отправи призив към германския си колега и коалиционен партньор в управлението Зигмар Габриел, да упражни натиск върху канцлера Ангела Меркел по темата с гръцкия дълг.

„Народите на Европа не разбират германската позиция. Не може да се утвърди едно споразумение преди референдума и то да не се сметне за приемливо след него”, заявява ФСП в комюнике.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер