Сътрудник на член на Европейския парламент от крайнодясната "Алтернатива за Германия" е арестуван в Германия по подозрение в шпионаж в полза на Китай, предава Ройтерс.

Прокурорите съобщиха, че името му е Цзян Г. и го обвиниха в предаване на информация за дискусии в законодателния орган на Европейския съюз на китайското разузнаване. Той е задържан в дома си в понеделник в Дрезден, където е живял освен в Брюксел.

Справка на уебсайта на Европейския парламент показва, че Цзян Го е акредитиран асистент на евродепутата Максимилиан Кра, водещ кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" на предстоящите евроизбори.

Максимилиан Кра обясни, че е научил от медиите за ареста на своя асистент. Говорител на "Алтернатива за Германия" каза, че арестът е "много обезпокоителен" и обеща, че партията ще помогне на разследването.

От МВнР на Китай коментираха зачестилите случаи на задържани хора за шпионаж, определяйки повдигнатите им обвинения като „вдигане на шум“ и „дискредитиране на Китай“.

Миналата седмица германските власти задържаха двама мъже в подозрение за шпионаж в полза на Русия и планиране на атентати по военна инфраструктура във федералната република.

Арестуваните са на възраст 37 и 39 години и са с двойно гражданство - германско и руско. Установено е, че са събирали информация за маршрутите, по които е трябвало да бъде доставена германската военна помощ за Украйна.