Румънската служба за разузнаване съобщи днес, че е имало опит за кибератака срещу министерството на външните работи. Националният център „Сайбъринт”, който е на подчинение на Румънската служба за разузнаване, е успял да противодейства на опита и не са нанесени щети, уточнява информационният сайт „Зиаре”, цитиран от БТА.

Елитна група хакери, които са свързани с руското правителство, са се маскирали като представител на НАТО и са изпратили фишинг имейли до редица дипломатически организации в Европа, сред които румънското МВнР. Това е установила медийната компания „Сайбърскууп” (CyberScoop), която разполага с копие на такъв имейл.

В него имало прикрепен файл, който използва две слаби места на „Майкрософт Уърд”, разкрити неотдавна. Компанията „Сайбърскууп” смята, че кибератаката е извършена от група хакери, известни под името APT28 или „Фенси Беър” (Fancy Bear).

НАТО не е коментирала атаката, но уточни, че хакери постоянно опитват да атакуват системите на алианса.

Благодарение на ефективното сътрудничество между институциите, бе попречено атаката да се материализира и да бъдат нанесени щети. Бяха идентифицирани набелязаните цели, както и методологията за атака, посочва Румънската служба за разузнаване.

Според нея технологичното ниво на тези атаки ще се повиши в бъдеще и това налага спешното прилагане на ясна и прагматична законодателна рамка, която да определи правомощията и конкретните отговорности в тази сфера на национално равнище.