Напрежението във Франция продължи и в деня за размисъл преди решаващия втори тур на президентските избори утре. Хакери атакуваха десетки хиляди документи от щаба на Еманюел Макрон.

Документите от снощи се разпространяват в интернет: лични съобщения, договори, фактури. Атаката е извършена вероятно от чужбина. Вотът обаче е утре и няма време за разследване кои документи са автентични и кои фалшифицирани.

Световноизвестни френски звезди призовават да не се допуска крайната десница до властта. Люк Бесон, режисьор на „Безкрайна синева”, „Никита”, „Леон”, „Петият елемент”, остро критикува неприложимата програма на Марин Льо Пен.

Дори футболната легенда Зинедин Зидан, обикновено далеч от политиката, призова за отпор на екстремистки стратегии.

Сред звездите има убедени привърженици на проевропецът Еманюел Макрон – актьори, музиканти, бивши и настоящи спортисти, водещи имена в световната гастрономия.

Има обаче и такива, които се ангажират, само за да не бъде допусната Марин льо Пен до Елисейския дворец.

"Нямаме избор. Трябва да гласуваме за някого, когото иначе не бихме избрали. Ако спечели Емануел Макрон, надявам се да се случи – ще изляза и ще му кажа, че не е избран само от онези, които подкрепят програмата му. Имам да му кажа и други неща, които трябва да вземе под внимание", заяви Емили Лоазо.  

След изключително агресивна кампания, французите изглеждат разединени. Много от тях ще гласуват не „за”, а „против” един от кандидатите.

Утре броят на въздържалите се от право на глас също ще покаже дали някой успя да въздейства на французите.

Как ще изглежда Франция през следващите 5 години ще знаем утре вечер. Бъдещият президент ще трябва веднага да се заеме с успокояване на напрежението между самите французи.