Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния статут на украинците, пребиваващи в Русия, които са заплашени от експулсиране, ако не преминат през редица процедури и не получат така наречената „зелена карта“.

Според Интерфакс, позовавайки се на указ, подписан от Владимир Путин, украинските граждани и лицата, които са имали гражданство на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, запазват правото си да пребивават на територията на Русия без ограничение на срока на престой, при условие че преминат през регистрация за пръстови отпечатъци, фотографиране и медицински преглед. След преминаването на тези процедури териториалните органи на руското Министерство на вътрешните работи ще издават на гражданите така наречената „зелена карта“ - документ по определен образец.

Украинските граждани, които са подали молба за издаване на „зелена карта“ до 31 декември тази година, няма да бъдат депортирани и няма да им бъде намален срокът на временното пребиваване. Обаче тези, които не са получили този документ и не са преминали тези процедури, ще бъдат изправени пред експулсиране от Русия от началото на 2025 г., обясниха от пресцентъра на руското ведомство, пише Би Би Си.

На чужденците, притежаващи разрешения за пребиваване или удостоверения за постоянно пребиваване в окупираните от Русия Донецка, Луганска, Запорожка или Херсонска област, руското МВР е удължило правото на пребиваване на тези територии въз основа на съществуващите им документи (включително с изтекъл срок) до 31 декември 2024 г.

По-рано днес Руската федерация предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, те ще бъдат разглеждани като легитимни цели от руските военни.

През февруари Макрон предизвика полемика, като заяви, че разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще не трябва да бъде изключвано. Френският лидер предупреди, че ако Русия победи в Украйна, тогава доверието в Европа ще бъде сведено до нула.

Захарова посочи, че Русия вече наблюдава увеличаване на броя на френските граждани сред загиналите на бойното поле в Украйна.

В понеделник Русия заяви, че ще проведе военно учение, което ще включва подготовка за разполагане и използване на тактически ядрени оръжия. Ученията са в отговор на заплахи, които според Москва са отправени от от Франция, Великобритания и САЩ.