Изгоненият от Робърт Мугабе вицепрезидент заема поста му
Емерсън Мнангагвa ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Емерсън Мнангагва
Снимка: Reuters

Бившият вицепрезидент на Зимбабве – Емерсън Мнангагва, ще положи клетва като президент утре или в четвъртък, съобщи пред Ройтерс секретарят на управляващата партия ЗАНУ-ПФ по правните въпроси Патрик Чинамаса след оставката на президента Робърт Мугабе.

Шефът на парламентарната група на ЗАНУ-ПФ Лавмор Матуке добави, че Мнангагва ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.

Военният преврат в Зимбабве – след 37 години управление на Робърт МугабеСтраната е в тежки икономически и финансова ситуация, 90% от активните граждани са безработни, а цените преживяха увеличение с 500 млрд. процента

Мнангагва, който избяга в Южна Африка, обяви, че се връща в страната си, предаде ДПА.

„Искам да поздравя зимбабвийския народ за достигането на този исторически миг –  каза Мнангагва в изявление след оставката на Мугабe. – Заедно ще осигурим мирен преход за затвърждаването на нашата демокрация и ще донесем ново начало за всички зимбабвийци, и ще създадем мир и единство“.

Мугабе и жена му били готови да умрат, но не да се оттеглятТе нямат намерение да легитимират военни преврат от тази седмица

„Връщайки се в родината, очаквам с нетърпение заедно с вас, народа на Зимбабве, да се заемем с политическите и икономически предизвикателства пред нашето обично Зимбабве“, каза още той.

Миналата седмица 93-годишният Мугабе беше поставен под домашен арест, след като военните извършиха безкръвен преврат. Завземането на властта беше предшествано по-рано този месец от уволняването от Мугабе на Мнангагва като негов вицепрезидент, отбелязва ДПА.

Военните в Зимбабве обявиха, че са завзели властта Те обаче увериха, че президентът Робърт Мугабе е в безопасност

След като беше отстранен от поста си, Мнангагва избяга в Южна Африка, заявявайки, че се опасява за живота си.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре