Туристка е загинала, след като е паднал от 76 м в кратера на активен вулкан в Индонезия, докато е позирала за снимки при изгрев слънце. Жертвата е 31-годишна китайка Хуанг Лихонг.

Тя намира смъртта си в кратера Иджен в Банюванги на 20 април, според съобщения в местните медии, пише Дейли мейл.

Съобщава се, че тя и съпругът ѝ Джан Юн са се изкачили по склона с местен водач, за да могат да наблюдават изгрева от ръба на вулкана.

Но докато Лихонг позирала за снимките, полата ѝ се закачила и тя се спънала. Така тя паднала назад през ръба в кратера пред очите на ужасения си съпруг.

На една от снимките, публикувани след падането ѝ, жертвата позира на ръб на вулкана, с вдигна крак, а зад нея се издигат облаци пара и серни газове.

Местните медии съобщиха, че тя е паднала от 76 м в устието на вулкана и на спасителите са били необходими повече от два часа, за да извадят тялото ѝ.

Снимка: iStock

Инцидентът е злополука, казаха местните власти и посъветваха туристите винаги да бъдат внимателно, докато изкачват планината Иджен.

Съобщава се, че тялото ѝ ще бъде транспортирано до Бали, след което ще бъде откарано със самолет в Китай.

Планината Иджен е част от група вулкани на границата между Банюванги и Бондауозо в Източна Ява.

Те са известни със синия си огън, който е ефект, създаден от серния газ, излизащ от кратера, който се възпламенява и гори.

Стратовулканът Гунунг Мерапи е най-високата точка на този комплекс. Името „Гунунг Мерапи“ означава „огнена планина“ на индонезийски език; планините Мерапи в централна Ява и Марапи в Суматра имат същата етимология.

Снимка: iStock

Геопаркът Иджън се простира на територията на цялото регентство, което е по-специално в района на планината Иджен, плажа Пулау Мера и националния парк Алас Пурво. В него има различни геоложки, биологични и културни обекти. През 2023 г. той става част от глобалните геопаркове на ЮНЕСКО.

Западно от Гунунг Мерапи се намира вулканът Иджен, чието киселинно кратерно езеро е широко един километър и има тюркоазен цвят. Езерото е място на трудоемък добив на сяра, при който натоварените със сяра кошове се пренасят на ръка от дъното на кратера.