Английска туристка пострада при инцидент в Пирин. Акцията по извеждането й от планината премина успешно, казаха пред bTV спасители от военновъздушните сили, които заедно с хеликоптер "Кугър" се включиха в мисията. 

Жената беше адекватна, с наранявания по главата, съобщи майор Марин Тасков, пилот в 24-та авиационна база.  

„Извлякохме я от позицията под връх Стражите, над Банско, след което я оставихме в Банско. Докторът я провери и каза, че остава при тях и няма нужда да я караме до София“, допълни той. 

По думите му акцията е напълно успешна. 

„На много труден терен, на височина от 2400 метра вертолетът беше на пределни възможности, колегите също бяха на пределни възможности по сила, защото се наложи да пробяга в ждрелото буквално нагоре, за да може да я извлекат, може би към 300 метра са я извлекли, защото беше невъзможно да се зависва там, на тази позиция, защото имаше турболентен поток и вертолеттъ не се чувстваше много адекватно и беше твърде близо до скалите, понеже наклонът беше твърде голям“, каза още майор Марин Тасков.

Той отбеляза, че риск за екипажа винаги има, но е разумен, и благодари на колегите им от ПСС.

Самото спасяване беше богато на доста елементи от гледна точка на труден терен, разказа старши сержант Стоян Колев от Отделение „Търсене и спасяване“. 

Той допълни, че екипът е преценил, че ще слязат чрез лебедката на 2200 метра и другите 200 – 300 метра ще ги проходят с носилката. 

„С колегата от ПСС, който беше с нас, да отидем до нея и да й окажем долекарска помощ. След това с другите колеги, които дойдоха от Планинска спасителна служба, я свалихме на безопасна площадка, от която преценихме първоначално оттам да я извлечем и да я свалим на Банско и оттам да я приеме медицинският екип“, съобщи още старши сержант Стоян Колев.

Той допълни, че жената е с черепно-мозъчна травма, била е жива, имала е пулс и дишане, нормалните показатели са били добре.

Това беше полет на ръба на възможностите на вертолета, заяви бордният инженер кап. Йордан Илиев.

„В момента на зависването, това беше параметърът, при който не можеше да превишим повече маса и трябваше ограничим момента в който ще извлечем хората, да използваме по-малка височина и по-достъпен терен“. 

Той допълни, че технически вертолетът е бил добре подготвен.

Пилотът, кап. Михаил Христозов, благодари на всички членове на екипажа и на персонала от ПСС, защото са положили огромни усилия и съвместната им работа е довела до успешната операция.