Индонезийските власти повишиха нивото на тревога за планината Руанг на остров Сулавеси до най-високото и издадоха предупреждение за цунами, след като късно в сряда, 17 април, вулканичната активност нарасна, предаде Ройтерс.

Изригването на отдалечения остров в провинция Северно Сулавеси изхвърли в небето огненочервена лава и пепел на височина до 3 км.

 

 

 

Днес, 18 април, от Агенцията по вулканология в страната обявиха, че степента на вулканична тревога вече е повишена до най-високата. Забранено е на хората да се приближават на по-малко от 6 км от върха поради опасения, че планината Руанг може частично да се срути във водата и да предизвика цунами, както през 1871 г.

 

Снимка: iStock

Изригването на Руанг през 1871 г. започва на 3 март и завършва на 14 март. То предизвиква опустошително цунами с размери от 25 метра, което залива много села на близките острови, като убива близо 400 души.

През 2018 г. изригването на друг индонезийски вулкан Анак Кракатау също предизвика огромна цунами вълна с височина от близо 100 метра. Тя удари бреговете на главните острови Ява и Суматра, убивайки повече от 400 души.

Анализ на учени от университета Брунел в Лондон и университета на Токио показа, че бедствието е можело да бъде много по-голямо, ако вълната се е насочила към по-близък бряг, защото е била висока от 100 до 150 м. Макар и височината на вълната бързо да е намаляла заради ефекта на гравитацията и триенето, тя е била над 80 м, когато е ударила необитаем остров на разстояние няколко километра.

Учените са използвали данни от морското равнище от пет места близо до Анак Кракатау, за да създадат компютърни модели, които симулират движението на вълната цунами от сриването на вулкана, докато достигне до суша.