Криминалната полиция на Португалия съобщи в сряда, че е арестувала четирима души по подозрение, че са държали мъж в условия, подобни на робство, в продължение на 17 години в северния регион на страната Браганса.

В изявление от полицията казаха, че 54-годишният мъж е претърпял физически и психологически тормоз през този период и е бил жертва на трудова експлоатация, включително като е бил „даван под наем“ за селскостопанска работа.

Жертвата не е получавала заплащане за работата си. Всяко действие на мъжа е било контролирано от заподозрените, които са държали документите му.

„Той живееше в унизителна ситуация. Прекарваше нощта във ван без минималните битови, здравни, хигиенни и хранителни условия. Обвиняемите никога не са му позволили да получи медицинска помощ – дори когато е претърпял тежък инцидент“, казаха от полицията.

„Мъжът е останал с трайни наранявания, които засягат подвижността му. Той е успял да избяга и в момента получава специализирана помощ“, допълват властите.

Арестуваните са на възраст между 37 и 44 години. Те ще се явят пред съдия, за да бъдат разпитани по подозрения за престъпления за робство, трафик на хора и фалшификации.

Полицията не разкрива националността и самоличността на жертвата.

Случаите на трудова експлоатация и трафик на хора нарастват в Португалия, особено в селскостопанския сектор. Има няколко случая на бедни мигранти, озовали се в капан на неплатена работа във ферми и с отнети документи.

През ноември миналата година стотици полицаи нахлуха във ферми в южния португалски регион Алентехо, като арестуваха 28 души, заподозрени в трафик на хора и трудова експлоатация. Съветът на Европа заяви през юни 2022 г., че португалските власти са идентифицирали 1152 предполагаеми жертви на трафик в периода 2016-2020 г.

Броят на разследванията, делата и присъдите е малък в сравнение с броя на идентифицираните жертви, каза тогава Съветът на Европа.