Вълна от съпричастност след репортаж на bTV. Десетки помогнаха на млад мъж с две деца, останал без лична карта, след като работодателят му я отнема принудително.

28-годишният Живко решава да прекрати работа в кравеферма в димитровградското село Крепост заради ниско заплащане и инцидент с малката му дъщеря. По думите му обаче работодателят взима личната му карта като гарант да се върне на работа, а полицията започва проверка. Без доход и без ново препитание Живко изпада в задънена улица.

Снимка: bTV

„По случая няма никакво развитие. Няма как да работиш без документи, никъде не искат да те вземат. Нямам представа как щях да си издържам семейството до този момент. Получих помощ от хората, които са гледали интервюто, по този начин си изкарах нова лична карта. Някои от тях изпратиха много дарения, говорим за храна за децата, дрешки, играчки. Някои от тях с парични средства ми помогнаха“, казва Живко.

Преди дни той получава поредното неочаквано обаждане, от жена.

„Дадох ѝданните си. На следващия ден ми се обади и ми каза: „Пуснала съм ви парички“, не очаквах някаква крупна сума, но видях, че е пуснала 1000 лева. Още една жена ми се обади, с 300 лева ми помогна. Честно казано бях загубил надежда, че има добри хора в нашата държава, но след този случай с хора, които не ме познават и никога не са ме виждали, и решиха да ми помогнат, наистина ми върнаха надеждата и вярата, че все още има добри хора. Искам да благодаря на всички и да кажа на всички останали да не се отчайват, все още има добри хора, които помагат и не са злонамерени“, обясни мъжът.

Снимка: bTV

Живко няма връзка с бившия си работодател, а личните му вещи са все още в кравефермата. С дарените пари семейството купува най-необходимото.

„Детска количка, обувчици, някои други неща, за да си имат, защото почти всичко им беше останало при работодателя в село Крепост. Те са все още там и не мога да си ги взема“, казва Живко.

След репортажа младият мъж получава и много предложения за работа, избира да замине в Германия, след броени дни.

„Собственикът на фирмата ми каза по телефона, че ще ми осигури квартира още на първия месец и веднага ще си дръпна семейството при мен – жена ми и децата“, заяви мъжът.

Семейството се надява да започне нов живот и благодари за възможността.