Вече месец всички осъзнаваме как все по-малкият свят, създаден от технологиите, ни прави все по-разделени. Силните емоции, които провокира у нас общуването чрез „Фейсбук“, родиха паралелна реалност и политически линии, подхранващи разпад на чувството ни за общност с другите. Един случай, който на пръв поглед няма нищо общо с тези тенденции, беше искрата, която разпали пламъците на разделението. В света задуха старият вятър – но не този на промяната, а хладният полъх на Студената война. Битка, която се води с всички средства и основно в социалните мрежи, които отдавна разполагат с психологическите профили на десетки милиони.

Снимка: Reuters

Когато бившият руски шпионин Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание на пейката в Солсбъри, надали някой е предполагал, че три седмици по-късно ще наблюдаваме най-масираната дипломатико-шпионска миграция по оста Запад – Изток. За Москва това са напълно безпочвени обвинения, подхранвани от западните служби. Или както заяви бившият резидент на КГБ в Лондон полк. Михаил Любимов в „120 минути“ – „ние не сме идиоти“. 

Покушението срещу Скрипал се случи в стратегически най-неподходящия момент. Дни по-рано комисията „Мълър“ в Съединените щати директно обвини Русия в намеса в американските избори, основно чрез „Фейсбук“. А последвалия скандал с британската „Кеймбридж аналитика“ още по-силно разклати компанията на Зукърбърг.

В този смисъл за Лондон и голяма част от Европа дойде време за реванш – заради намесата в изборите и главите на хората. Така разсъждават, особено във Великобритания, в момента.

Снимка: bTV

Пристигаме в Обединените арабски емирства за серия от ексклузивни интервюта с някои от хората, които промениха света. В деня, в който Великобритания и по-голямата част от Европейския съюз изгониха десетки руски агенти под дипломатическо прикритие, срещаме човека, който е отговорен за публичните комуникации на британското правителство – Алекс Айкън.  

Снимка: bTV

– Ситуацията в света става все по-сложна. Има ли нова Студена война, която се води основно чрез модерните технологии в момента?
– Според мен се нуждаем от нова заявка за стойността на либералните демокрации, в които живеем. И тук не ви говоря за това кой е премиер на Великобритания и дали има нова Студена война. Това, което трябва да направим в Европа и отвъд Атлантика, е да кажем ясно, че нашите демокрации имат стойност, че споделяме ценности, върху които се градят нашите общества. В същото време трябва да сме наясно с факта, че определен тип информация тече към нас – от определени държави към Европа, за да подкопае нашите ценности.

Айкън твърди, че на Запад, хората вече си дават ясна сметка, че чрез социалните мрежи се промиват мозъци. Посочва като пример изборите в Холандия и Франция, които не позволиха на крайни политици да стигнат до властта, въпреки масираните кампании по „Фейсбук“ и „Туитър“.

Снимка: bTV

„Наблюдаваме много внимателно пропагандата, която излъчват канали като RT, „Спутник“, и реките от фалшива информация, която се създава във фабриките за тролове – казва Айкън. – Но огромната част от тази информация има ограничен ефект. Във Великобритания, Германия и Франция хората вече разбират това. Ясно е, че ако живеете в Прибалтийските държави или в България, сте в ситуация, в която определено количество информация може да повлияе на публичните дебати. И тук идва въпросът за възможността за разпознаване и реакция срещу тези информации. Това може да се случи главно чрез образование – още от детска възраст в училище. Когато такива информации се появяват, правителствените комуникационни служби трябва да са готови да реагират, за да защитят ценностите на демократичната система“.

Скандалът с „Кеймбридж аналитика“ създаде заглавия, свързани основно с американските избори. Но как подобни стратегии са повлияли на брекзит? Тук Айкън е доста дипломатичен. Той твърди, че хората на Острова са имали достатъчно време, за да преценят сами как да гласуват на референдума. Но разбират ли британците колебанията на държави като България да се присъединят към страните, гонещи руски дипломати?

– България е председател на Европейския съюз. Но страната ни е по средата между двата лагера. И когато вие кажете, че Скрипал е отровен от Русия, много хора се питат: „Имате ли истински и неоспорими доказателства, за да твърдите подобно нещо?“
България е уважавана европейска страна и е част от по-широк съюз от държави и институции, обединени от общи цели и ценности в общ евроатлантически съюз. Ние говорим на базата на доказателства и не бихме отправили обвинения, които не можем да докажем. Знаем от нашите учени, че „Новичок“ може да бъде произведен от една държава и имаме доказателства, които потвърждават тези заключения. Разполагаме със заключенията на нашите разузнавателни служби и разговаряхме с нашите приятели и съюзници. Нашето виждане съвпада с тяхното виждане. Категоричността, с която международната общност отговаря на този случай, е безпрецедентна. Този отговор включва най-голямото експулсиране на чужди шпиони в историята. Това само по себе си също е доказателство за сериозността, с която демократичните държави приемат това покушение на територията на чужда страна. Имаме доказателства и вече сме ги предоставили на международната организация, която се занимава с химическите оръжия. Те ще направят свое собствено проучване. Руското правителство до този момент пусна в публичното пространство 19 различни обяснения за това отравяне. 19 различни фалшиви новини, защото те знаят, че бяха правилно посочени като инициатори на този отвратителен акт.

Снимка: bTV

– Но не е ли прекалено лесно това обяснение? За това как някой може да използва химическо оръжие в XXI век?
– Това е безпрецедентно. Това е много притеснително. Това е нещо, което сме виждали и продължаваме да виждаме в Сирия. И сме загрижени от действията на руското правителство там и подкрепата за режима на Асад. Благодарение на конвенцията за забрана, химически оръжия са използвани много, много рядко и много отдавна. Британците и германците са ги използвали едни срещу други в Първата световна война, но не и през Втората. Ще бъде отвратително падение на цивилизацията, ако те се превърнат в актуални оръжия отново.

– Ще ви попитам отново – възнамерявате ли да направите доказателствата, които твърдите, че имате, публични?
– Организацията за забрана на химическите оръжия, които следят тези събития, ще публикуват своя доклад. Ние ще продължим да предприемаме всички необходими според нас мерки, по решение на премиера и външния ни министър. Следващият изключително важен момент обаче за мен е докладът на учените от Организацията.

Тези думи обобщават британската позиция в момента. Тя звучи категорично, но надали Великобритания търси по-нататъшна ескалация на напрежението с Русия. Нито пък Москва има интерес от подобно нещо. Така че всички очаквания са отправени към доклада на учените.

Това е разговор с продължение. И то доста голямо продължение.

Иначе,ние пристигаме в Шарджа, за да ви срещнем с някои от хората, които наистина промениха света в последните години. Очаквайте ексклузивно по bTV и „120 минути“ още от следващата седмица уникални срещи с шейх Султан бин Касими, Стив Возняк – човека, който заедно със Стив Джобс създаде „Епъл“, баронеса Мишел Моне и, разбира се, Лех Валенса.