Турски съд е приел обвинението срещу журналисти и представители на ръководството на опозиционния в."Джумхуриет" в "подпомагане на терористични организации", предаде БТА, като се позова на АП и Анадолската агенция.

В обвинителния акт от 274 страници 19 души от редакцията на вестника са обвинени в "спонсориране" на нелегални организации, включително кюрдските бунтовници, лявоекстремистка групировка и мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти за опита за преврат през юли, посочва държавната информационна агенция на южната ни съседка.

Дванайсет от заподозрените, сред които разследващият журналист Ахмет Шък, колумнистът Кадри Гюрсел и карикатуристът Муса Карт, са в предварителен арест от месеци. Анадолската агенция уточнява, че двама заподозрени се издирват.

Арестите на журналисти от в."Джумхуриет" са част от мащабните чистки, предприети след опита за преврат, в рамките на които над 40 000 души бяха изпратени в затвора. Комитетът за защита на журналистите посочва, че Турция е на първо място в света по брой на журналисти в затвора.

Първото съдебно заседание от процеса срещу журналистите от в."Джумхуриет" е насрочено за 24 юли.