Вълна от съпричастност след предаването „Бригада нов дом“. Тази седмица предаването ни запозна с Виктория, която е в инвалидна количка от 18 години, но въпреки тежката си съдба е изключително борбенена и усмихната.

След като разказахме нейната история много хора потърсиха екипа на предаването „Бригада нов дом“, за да ѝ помогнат да има нова електрическа количка.

Виктория живее в малка квартира в Пловдив заедно с майка си Гергана. Благодарение на „Бригада нов дом“ вече могат да се преместят в преобразеното си жилище в малкия град Кричим.

„Изцяло нова кухня. Откриха портал, който беше затворен между тези две помещения, за да може Вики да излиза от стаята си към градината. Направиха от стаи, които се ползваха като служебни помещения и складове, студио за мен и стая за баба ѝ Венета“, разказва Гергана.

„Хм, как се чувстваме?! Прекрасно. Тук мога да се движа по-свободно. Да си призная повечето време съм на компютъра. Гледам си анимация, играя видео игри, говоря си с приятели“, отбелязва Виктория.

Снимка: bTV

Съдбата поднася на Виктория тежката диагноза церебрална парализа, която ѝ пречи да движи нормално краката и ръцете си. Специално колело помага на 18-годишното момиче да се движи безопасно без чужда помощ. Преди години обаче то е откраднато.

„По принцип много обичам да карам колело, но старата триколка беше открадната“, споделя Вики.

Снимка: bTV

„Бригадата всъщност, заедно с една организация „Български щит“, подариха на Вики сегашното ѝ колело и го направиха розово, каквото беше първото. Точно в този момент е на ремонт за усъвършенстване, за да може по-добре да се справя тя с него“, обяснява майката Гергана.

„Бригада нов дом“ успяват да сбъднат и още една мечта на Виктория. „Оказа се всъщност, че Вики не може да ходи, но може да лети. Качиха я на въздушен балон. Беше много емоционално, защото и Мария Силвестър се качи – заедно се страхуваха“, разказа Гергана.

Снимка: bTV

„Мария се страхуваше повече от мен. Отгоре видях повече неща“, споделя Виктория.

Тя е едва 10 клас, но вече дава съвети на своите приятели и не спира да мечтае. „Много обичам да помагам на своите приятели с разни неща, когато имат проблем. Да им давам съвети. Когато имат някакъв проблем ми звънят и казват: „Вики, трябва ми съвет“, споделя още Виктория.